Hälsoguiden
Jordgubbstårta utan socker

Jordgubbstårta utan socker

Baka en god jordgubbstårta utan socker. Perfekt till sommarkalaset!

Läs mer

Ingredienser

Chiasylt: 3 dl/250 g jordgubbar (färska eller frysta)
2,5 msk chiafrön
2 msk agavesirap
1 st lime
0,5 dl färsk basilika (ca 20-25 stora blad)


Tårtbotten: 6 st ägg (separerade)
1 dl agavesirap
2 tsk vaniljpulver
1 tsk kardemumma
200 g varm kokosolja (mjuk men ej smält)
4 dl kokos- eller mandelmjöl
1 dl kokosflingor
Kokosgrädde: 3 burkar kokosmjölk (ej lätt)
1 tsk vaniljpulver



Så här gör du!

1.  Börja med chiasylten: Mosa eller mixa bären, beroende på vilken konsistens du gillar.


2.  Finhacka eller mixa ner basilikabladen. Smaksätt sedan med sirap och limesaft, smaka av.


3.  Blanda ner chiafrönen ordentligt. Mixa alltsammans om du vill ha en slätare konsistens.


4.  Låt sylten vila i en lufttät burk i minst ett par timmar eller till dess sylten tjocknat innan du använder den.


5.  Gör tårtbotten: Sätt ugnen på 170 ° C. Vispa kokosoljan och sirapen fluffigt i en annan bunke. Separera äggen och lägg vitorna i en egna torr skål.


6.  Vispa ner en äggula i taget i oljesmeten. Vispa ner de torra ingredienserna lite i taget tills smeten blir jämn.


7.  Vispa vitorna fasta. Tills du kan vända skålen upp och ned, inte längre.


8.  Smörj en form med kokosolja och ”bröa” med kokosflingor. Tag sedan en slev eller silckepott och blanda försiktigt men med stora rörelser ned vitorna i smeten. Lite i taget så att smeten blir luftig.


9.  Grädda i ugn i ca 35-40 min tills dess att kakan är gyllene och du kan stoppa ner en sticka utan att den blir klibbig. Låt sedan svalna innan du lossar från formen.


10.  Gör kokosgrädde: Öppna burkarna och ta den fasta massan i burken och lägg i en skål tillsammans med vaniljpulvret. Tillsätt ca 0,5 dl av vätskan från ena burken och vispa tills smeten blir som slät grädde.