1. Se över din självbild
Våra vanor är starkt kopplade till hur vi ser på oss själva. Driften att uppföra sig i enlighet med sin självbild kan vara så stark att man omedvetet saboterar för sig själv. Ser du dig som en soffpotatis men vill börja träna? Börja se dig själv som en träningsperson! Sätt mål utifrån din önskade identitet.
2. Sätt mål och delmål
Sätt ett mätbart och realistiskt mål, exempelvis ”jag ska träna tre pass i veckan”. Formulera målet som en tydlig instruktion om vad du ska göra – hur mycket, hur ofta och hur länge? Börja med ett mål som känns lätt att uppnå, så du peppas att göra mer. Bryt gärna upp målet i mätbara delmål. Det skulle kunna vara att endast träna på måndagar, onsdagar och fredagar.
3. Skaffa rätt verktyg
Motivation kommer och går, förlita dig inte på en känsla. Fundera istället över vad du behöver för att nå målet, vilka verktyg? Ny kunskap? Ett gymkort? Eller behöver du skaffa mentala verktyg?
4. Skapa ett schema och håll det
Ta din nya vana på allvar! Planera in tid i kalendern, boka tider med dig själv som du respekterar. Om tiden och motivationen tryter så håll dig ändå till ditt schema även om du bara gör en liten del av det du tänkt. Har du inte tid att träna en timme, träna 10 minuter. Det handlar om att etablera och befästa den nya vanan, inte om hur mycket du gör. Kom ihåg målet!
5. Koppla en ny vana till en gammal
Underlätta etablerandet av din nya vana genom att knyta den till en vana du redan har, som att borsta tänderna, hämta barn eller åka buss. Då blir det som du redan gör triggern för den nya vanan, som ”innan hämtning gör jag tio situps” eller ”när jag sitter på bussen mediterar jag”.
6. Identifiera dina fallgropar
Fundera på när, var, hur och varför du ”faller dit” och bryter ditt löfte och exempelvis äter godis. Är det när det är ”två för en” i butiken? Är det när du är trött, stressad eller när du har tråkigt? Vad kan du göra istället? Och vad du kan göra för att undvika dina fallgropar?
7. Undanröj triggers
Rensa bort alla triggers till beteenden som du vill undvika. Vill du exempelvis äta hälsosammare – sortera bort all skräpmat hemma. Lägg istället fram saker som påminner dig om din nya vana, som en kokbok eller träningskläder.
8. Skaffa en vane-kompis
Att berätta för andra om ditt löfte ökar sannolikheten att du klarar att hålla löftet. Välj ut en kompis som du kan bolla med, vara ansvarig inför och som är med på din förändringsresa och kan stötta och utmana dig. Ha regelbundna avstämningar!
9. Härda ut och lär dig hantera bakslag
Acceptera att det är tufft och inse att en förändring kräver att du härdar ut. Gå inte och vänta på träningslusten, utan stick ut och träna! Tänk inte så mycket – gör det bara. Fokusera på vinsterna med din nya vana och beröm dig själv. Och om du någon gång faller tillbaka i gamla beteenden, kom ihåg att det är mänskligt. Skulle du ta en godisbit fast du slutat med godis, se till att du snabbt kommer på banan igen.
10. Fokusera på framstegen
När du når ett delmål eller mål, fundera på vad du gjorde eller tänkte för att lyckas? Upprepa ditt framgångsrika beteende. Och självklart är du värd en belöning. Unna dig något du verkligen vill ha – kanske nya lyxiga träningsskor? Klappa dig själv på axeln varje gång du lyckas – du är nu på god väg att skapa en ny och bättre vana!
Hos oss hittar du allt du behöver – inspiration, råd och tips och massor av fina produkter – för att ta hand om dig själv i år. Varmt välkommen!
Kosttillskott ersätter inte en varierad kost. Det är viktigt med en balanserad kost och en hälsosam livsstil.