Hälsoguiden
Trötthet

Trött?

Är du ofta trött trots att du sover 6–8 timmar per natt? Då kanske din kropp behöver mer än bara sömn för att må bra. Här är 10 möjliga orsaker till att du somnar över datorn på jobbet.

Läs mer

Är du ofta trött trots att du sover 6–8 timmar per natt? Då kanske din kropp behöver mer än bara sömn för att må bra. Här är 10 möjliga orsaker till att du somnar över datorn på jobbet.


1. DU STRESSAR
Vid stress frigörs ämnet kortisol i kroppen och du får ökad puls, hjärnan får extra syre och energi frigörs. Men alltför täta, eller alltför långvariga, kortisolpåslag skapar en hormonell obalans som gör dig konstant spänd – och i förlängningen väldigt trött.


2. DU VILAR INTE HJÄRNAN
Ofta är det inte stressen i sig, utan bristen på återhämtning som är den stora boven. Återhämtning handlar om att skapa tid för att få ned kortisolutsöndringen i kroppen. Sömnen är viktig, men det kan också handla om att ta promenader eller att njuta av naturen.


3. DU ÄTER FEL KOST
Måltider med snabba kolhydrater får ditt blodsocker att skjuta i höjden – för att sedan dyka lika fort. Blodsockersvängningarna gör dig trött och orkeslös. Justera dina måltider så att de innehåller mer fullkorn, protein och nyttigt fett – som håller dig mätt och pigg länge.Life Äppelcidervinäge bidrar till balanserat blodsocker.

4. DU DRICKER FÖR LITE
Ofta beror trötthet på något så enkelt som vätskebrist. Kroppen består till 60% av vatten och även en liten minskning i vattenintaget kan dra ner energinivån rejält. Vid uttorkning jobbar ditt hjärta mindre effektivt, vilket gör att det tar längre tid för syre och näringsämnen att nå dina muskler och inre organ.


5. DU LIDER AV NÄRINGSBRIST
Var tredje svensk kvinna lider av järnbrist som leder till konstant trötthet, svaghet, huvudvärk och koncentrationssvårigheter. Vid järnbrist har du för lite röda blodkroppar eller för liten mängd hemoglobin i de röda blodkropparna, vilket i sin tur innebär att kroppen inte får tillräckligt med syre. Även vitamin B12-brist, D-vitaminbrist samt brist på zink, magnesium och C-vitamin orsakar trötthet.

6. DU PÅVERKAS AV ÅRSTIDEN
Mörkret kan orsaka trötthet och nedstämdhet. Årstidsbunden depression, eller SAD (seasonal affective disorder), orsakas av att produktionen av kroppens eget ”sömnmedel” melatonin ökar under vinterhalvåret. Vintertid minskar dessutom produktionen av signalsubstansen serotonin, som ser till att du vaknar upp utsövd efter sömnen. Life D-vitamin kan pigga upp dig!


7. DU HAR HORMONER I OBALANS
Sköldkörtelhormonerna fungerar som kroppens egen termostat och reglerar både förbränningsförmåga och energinivåer. I början av en graviditet kan man uppleva en extrem trötthet på grund av hormonför- ändringar. Hormonell trötthet är också ett vanligt symptom i förklimakteriet. Vissa kan utveckla sköldkörtelsjukdomen hypotyreos, då sköldkörteln inte producerar tillräckligt med hormon på grund av stress, näringsbrist eller inflammation.


8. DU HOPPAR TRÄNINGEN
Ofta hoppar vi över träningspasset när vi är trötta – fast vi borde göra tvärtom! Träning kan vara utmattande för stunden, men uppiggande i längden. Studier visar att så lite som 20 minuters motion tre gånger i veckan ger mer energi efter bara sex veckor.

9. DU ÄR DEPPIG
Tröttheten kan också ha mentala orsaker. Depression och nedstämdhet gör att du känner dig trött och orkeslös. Det kan också vara ditt jobb eller en person i din närhet som dränerar dig på energi. Vilka energitjuvar finns i din omgivning?

10. DU ÄR ALLERGISK
Trötthet är ett vanligt symptom på allergi. Trötthet på vår och sommar är ett tecken på pollen- eller gräsallergi. Men det finns också icke säsongsbunden allergi, som mot damm eller pälsdjur.


KBT-terpaeuten Minanda Fritz 6 tips mot mental trötthet

1. Krascha varje dag! Stäng av mobilen och koppla bort helt ett par gånger per dag. Gör ingenting! Då börjar kroppen slappna av och laga sig. Det är bättre att krascha lite varje dag än att krascha helt och hållet.
2. Ta en promenad. Att gå ut och andas i den friska luften kan ha lika positiv effekt som antidepressiva mediciner. Förhoppningsvis får du sol och D-vitamin på köpet.
3. Öva medveten närvaro. Bli medveten om din kropp, dina tankar, känslor och din energinivå. När du ska vila ska du fokusera på kroppen, inte tankarna.
4. Ät färsk mat. Satsa på basskapande mat som frukt och grönsaker. Mixa en gurka och drick!
5. Kolla upp dina mineralnivåer. Brister kan göra dig trött.
6. Undvik koffein. Efter en kopp kaffe känner du inte att du är trött utan pressar dig att jobba ännu mer.

6. DU PÅVERKAS AV ÅRSTIDEN Mörkret kan orsaka trötthet och nedstämdhet. Årstidsbunden depression, eller SAD (seasonal affective disorder), orsakas av att produktionen av kroppens eget ”sömnmedel” melatonin ökar under vinterhalvåret. Vintertid minskar dessutom produktionen av signalsubstansen serotonin, som ser till att du vaknar upp utsövd efter sömnen. Life D-vitamin kan pigga upp dig!


7. DU HAR HORMONER I OBALANS Sköldkörtelhormonerna fungerar som kroppens egen termostat och reglerar både förbränningsförmåga och energinivåer. I början av en graviditet kan man uppleva en extrem trötthet på grund av hormonför- ändringar. Hormonell trötthet är också ett vanligt symptom i förklimakteriet. Vissa kan utveckla sköldkörtelsjukdomen hypotyreos, då sköldkörteln inte producerar tillräckligt med hormon på grund av stress, näringsbrist eller inflammation.


8. DU HOPPAR TRÄNINGEN Ofta hoppar vi över träningspasset när vi är trötta – fast vi borde göra tvärtom! Träning kan vara utmattande för stunden, men uppiggande i längden. Studier visar att så lite som 20 minuters motion tre gånger i veckan ger mer energi efter bara sex veckor.