Nästan var fjärde svensk har återkommande problem med magen. Ballongmage, magknip, gaser och allt som följer med det. Om du har problem med magen bör du söka en läkare för att utesluta andra sjukdomar.
IBS (Irritable Bowel Syndrome) är en diagnos som drabbar mellan tio och tjugo procent av befolkningen – men den kan vara svår att fastställa, eftersom en läkare inte genom ett prov kan se om man har IBS utan måste göra en bedömning utifrån symtomen.
– IBS är en så kallad funktionell mag- och tarmstörning. Det vill säga den är ofarlig och man hittar inga uppenbara fel. Magsystemet funkar helt enkelt bara inte som det ska, förklarar Sofia Antonsson, legitimerad dietist och IBS-expert.
FODMAP-dieten
Något som många med IBS reagerar negativt på är livsmedel som innehåller mycket av FODMAP*. FODMAPs är fermenterbara kolhydrater och omfattar fruktos, laktos, oligosackarider och sockeralkoholer. Hos personer med IBS absorberas de dåligt och orsakar därför jäsning och gaser när de når tjocktarmen. De har även en förmåga att rubba vätskemängden i tjocktarmen och därmed orsaka både förstoppning och diarré.
– Hur det påverkar människor är väldigt olika. Många går runt med besvär i flera år och vet knappt längre vad en normalt välfungerande mage är, säger Sofia Antonsson.
FODMAP-dieten kommer ursprungligen från Australien där behandlingen utvecklats sedan 1999.
Kostbehandling vid IBS
– IBS styrs av kosten samt hur vi lever. För vissa är stress den mest drivande faktorn, medan andra reagerar mer på kosten. Men de allra flesta brukar uppleva någon form av förbättring med en FODMAP-behandling inom 2–4 veckor, säger Sofia Antonsson.
Kostbehandlingen går ut på att eliminera livsmedel med högt FODMAP för att sedan successivt återinföra dem för att se vilka som orsakar symtomen. Inledningsvis förs en mat- och symtomdagbok under en vecka då man äter som vanligt. Ibland kan man själv ha en bestämd bild av hur magen är, men den stämmer inte alltid.
– Min rekommendation är alltid att söka upp en dietist. Med hjälp av någon som kan så finns det potential till att få må mycket bättre.
*FODMAP står för Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols.
TEXT: LOVISA BERGSTRAND