1. Ät hjärnsmart mat
Kost som innehåller grönsaker, fullkornsprodukter, nötter, frukt, olivolja och fisk rik på omega-3, det som brukar kallas medelhavskost, har positiv effekt på hjärnan genom att förbättra kommunikationen mellan hjärnans nervceller. Dessutom är den här kosten bra för hjärtat. Medelhavskost och hälsosam nordisk mat har enligt flera nya studier visat sig sänka risken att drabbas av Alzheimer och andra demenssjukdomar med 40 procent.
2. Ta hand om hjärtat
Att hålla hjärtat friskt har stor betydelse för att hålla hjärnan frisk. Hjärnan använder 20%av blodet som hjärtat pumpar ut så om blodkärlen inte fungerar som de ska får det negativa effekter på hjärnan.
3. Höj pulsen
Regelbunden motionsträning som får upp pulsen och ökar blodflödet till hjärnan är bra för dig. Flera studier har påvisat sambandet mellan fysisk aktivitet och minskad risk för demens. Du behöver inte bli elitidrottare. Om du inte har rört på dig tidigare kan en kort promenad några gånger i veckan göra stor skillnad. Det är även bra för hjärnan att göra motion till en social aktivitet. Promenera med en vän – eller testa gruppträning på gymmet.
4. Akta huvudet
Att cykla till jobbet är toppen – men glöm inte hjälmen! Att slå i huvudet ordentligt ökar risken för kognitiva besvär och demens. Så använd alltid säkerhetsbälte, och hjälm när du cyklar eller åker skidor. Och var rädd om dig.
5. Utmana dig själv
Gnugga geniknölarna och aktivera ditt sinne. Konstruera en ny möbel, lägg ett svårt pussel, skapa något konstnärligt. Spela spel som tvingar dig att tänka strategiskt. Att utmana din hjärna ger dig både kort- och långsiktiga kognitiva fördelar.
6. Lär dig något nytt
Utbildning på alla olika nivåer har visat sig minska risken för demens och för en försämrad kognitiv förmåga, det vill säga att kunna tänka, känna och lära. Kanske läge att damma av pluggpennan och gå en kurs?
7. Umgås och ha trevligt
Att vara socialt aktiv och att lära sig nya saker har positiv effekt. Socialt engagemang gör hjärnan glad! Gör sånt du tycker är kul och meningsfullt för just dig. Prova att jobba som volontär, börja sjunga i kör eller bara träffa släkt och vänner.
8. Fimpa! (Men unna dig ett glas vin)
Det finns starka bevis för att rökning ökar risken för försämrad kognitiv förmåga. Men att sluta röka kan minska risken till samma nivå som för de som aldrig rökt. Så fimpa i dag!
Alkohol skadar också hjärnan. Sambandsstudier har dock visat att personer som dricker måttligt har en reducerad risk att få Alzheimers. Ett glas rött vin är alltså helt okej.
9. Ta hand om din mentala hälsa
En del studier påvisar ett samband mellan depression och ökad kognitiv ohälsa. Så var inte rädd för att söka hjälp om du känner dig nedstämd, har ångest eller lider av annan psykisk ohälsa. Och försök att inte stressa för mycket.
10. Sov gott
En bra sömn är viktig för hjärnan. Om vi sover dåligt under lång tid försämras minnet vilket gör det svårare att lära sig nya saker och komma ihåg det vi lärt oss. När vi sover stärks minnet och hjärnan rensas från skadliga ämnen som annars kan skada nervcellerna.