Med tanke på att det är fötterna bär oss fram i livet är de värda all omvårdnad och kärlek. Men dessvärre är fötterna oftast bortglömda, nedprioriterade och gömda i tjocka strumpor och trånga skor.
Våra fötter bär vår kroppsvikt från den dag vi börjar gå. Och vid varje steg belastar vi foten med upp till 1,5 gånger vår egen vikt. Inte konstigt då att det är just i fötterna många får ont. Särskilt som vi gärna tränger ner dem i snygga smala skor med höga klackar…
Varför fotproblem?
En orsak till fotproblem är att under rådande träningstrend är det många som utmanar sig med allt från långlopp till barfotalöpning, utan att tänka på att fötterna kanske behöver särskild träning och omsorg för att klara extrema påfrestningar. Den andra ytterligheten är att inte träna alls, och därför kanske bära på extra övervikt som förstås belastar fötterna.
Problem 1: Liktornar (callus)
Liktornar är en smärtsam förhårdnad på tå eller fotsula. Förhårdnaderna uppstår på grund av att skorna trycker på ett och samma ställe tills en förhårdnad av tjocka, döda hudceller bildats. Dessa döda celler binds samman med starka proteinbindningar, vilket gör att förhårdnaderna och valkarna blir väldigt motståndskraftiga mot såväl mekanisk som kemisk behandling.
Behandling:
Problemet avhjälps relativt lätt genom byte av skor och användning av tryckavlastande ringar. Använd rymliga skor som ger alla tår fritt utrymme. Växla gärna mellan olika par skor och använd alltid strumpor. Ta ett uppmjukande fotbad och fila försiktigt på förhårdnaden en gång i veckan. Stryk sedan med liktornspenna eller sätt på ett tryckavlastande liktornsplåster. Svårare fall kan behandlas med huduppluckrande plåster. Det finns även hjälpmedel som en elastisk tåhätta eller specialutformat tåskydd, som kan påskynda läkningen. Satsa även på regelbunden insmörjning med en mjukgörande fotsalva. Vid större problem bör man ta hjälp av en fotvårdsspecialist.
Problem 2: Hallux valgus
Ett av de vanligaste fotproblemen är hallux valgus, det vill säga då stortåleden är felvinklad mot övriga tår och fotleden blir som en ömmande utstickande knöl som lätt kan bli röd och inflammerad. Ofta är intilliggande tår krökta och trängda. Problemet, som främst drabbar kvinnor, är delvis ärftligt, men kan även bero på användning av trånga och högklackade skor eller felbelastning vid träning.
Behandling:
Den onda knölen försvinner dessvärre inte av sig själv, utan i svåra fall krävs operation. Att ha sköna, rymliga skor och ombytesskor att byta till kan underlätta. Gör regelbunden tågympa för att förebygga att problemet förvärras. Få hjälp med inlägg, tåspridare, speciella fotbandage och nattskenor som hjälper till att räta ut tån.
Problem 3: Hälsporre
En mycket smärtsam åkomma är hälsporre, som orsakar stark smärta under hälens främre del eller på insidan av hälen då du står och går. Smärtan beror på bristningar i senan under hålfoten, som skapar en kalkpålagring på hälbenet. Hälsporre är vanligare hos kvinnor, överviktiga och idrottare.
Behandling:
Det finns mycket du själv kan göra för att underlätta läkning av hälsporre, men läkprocessen kan ta upp till ett år. Viktigt är att då ger den överbelastade vävnaden möjlighet att återhämta sig på bästa sätt. Undvik allt som provocerar smärta, som löpning, hopp och mycket gång och stående. Testa istället alternativa träningsformer som cykling, simning eller gymträning.
Du kan också förebygga problemet genom att skaffa stoppade, dämpade innersulor som är uppbyggda, ger stöd i hålfoten, samt har en skålad form för hälen. Lägg gärna in hälkilar eller avlastande hälkoppar i silikon i skorna och använd skor även inomhus. Var noga med att stretcha vaderna efter träning. Stötvågor eller akupunktur kan snabba på läkningen, tejpning samt kortinsoninjektioner kan hjälpa. Operation är en sista utväg.
Problem 4: Hälsprickor
Hälsprickor är ett vanligt problem som både ser illa ut och kan leda till smärtsamma djupa sprickor som blöder. I förlängningen kan hälsprickor innebära infektioner som kräver medicinsk behandling. Sprickorna orsakas då torr hud och förhårdnader som uppstår på grund av konstant tryck och friktion från skon, till slut spricker upp.
Kraftig övervikt eller skor med öppen häl som träskor, foppatofflor och sandaler, gör att hälen ”flyter ut” vilket kan leda till sprickor.
Behandling:
Använd bra skor och ta hand om dina fötter genom regelbunden fotvård med bad, filning och insmörjning. Hudens hornlager behöver mjukas upp och tillföras såväl fukt som fett för att läka. Investera gärna i medicinsk fotvård några gånger om året. Använd kräm, stift eller plåster mot hälsprickor och komplettera gärna med hälkoppar i silikon i skorna.
Problem 5: Fot- och nagelsvamp
Fotsvamp och nagelsvamp orsakas av att en trådsvamp som normalt finns på huden letar sig in i huden eller under naglarna. Fotsvamp angriper oftast huden mellan tårna och börjar vanligen mellan fjärde och femte tån. Svampen gör att huden flagnar eller fjällar och det är vanligt att det kliar och svider. I svåra fall kan det även bli sprickor i huden. Svampen trivs där det är fuktigt och varmt och det är därför vanligt att smitta sprids i allmänna duschar och omklädningsrum.
Nagelsvamp, som ger gula, tjocka tånaglar, är svår att bli av med. Svamparna trivs och frodas i fuktiga miljöer och är därför vanliga hos simmare, multisportare och de som jämt går i gymnastikskor eller för täta skor med dålig ventilation.
Behandling:
För att bli av med svampen krävs att man tvättar fötterna ofta och noggrant torkar mellan tårna efter dusch och bad. Byt till rena strumpor varje dag och tvätta dem i 60 grader så att eventuella svampsporer dör. Låt gärna fötterna lufta ofta. Själva fotsvampen kan behandlas med receptfri kräm eller gel.
Problem 6: Nedsjukna fotvalv
Övervikt, graviditet, stående arbete eller löpning i dåliga skor kan orsaka en bristning eller inflammation i en sena, som i sin tur kan få fotvalvet (även kallat hålfoten) att kollapsa. Nedsjunkna fotvalv, eller sent utvecklad plattfot, innebär att det gör ont mitt under och mot insidan av foten när du går. Smärtan kan också gå upp i vaden vid knät och underbenet och i vissa fall leda till dålig eller felaktig gång, samt utåtvridna fötter.
Behandling:
Lindrigare besvär kan behandlas med ortopediska skoinlägg som en pelottsula eller hålfotsinlägg. Det är viktigt att använda stabiliserande skor och träna foten varje dag. Testa att använda elastiska skydd som verkar skyddande och stötdämpande. Fyllning av gelé kan också ge bra stötdämpande effekt. Operation är sista utvägen.
Problem 7: Conversesjukan
Conversesjukan kallas fotbesvär med smärta från hälar,fotleder, knän, höfter och i viss mån fotvalv som följd av att använda tunna tygskor av typ Converse. Skillnaden mellan att gå barfota och att gå i skor av ”converse” eller ”ballerinamodell” är att den tunna sulan gör att hälen inte slår i underlaget som en naken fot gör. En människa som går barfota sätter naturligt ner hälen försiktigare men den tunna sulan skyddas hälen från den hårda markytan, dock har skon ingen stötdämpande förmåga. Stående och gående i skor med platt ytter- och innersula har gjort att kroppens symmetri har ”säckat ihop”, vilket leder till smärtan.
Behandling:
För att bli av med smärtan måste du uppgradera till skor med bättre dämpning och stöd, eller uppgradera din sko med stödjande hålfotsinlägg eller fotbäddar som ger stöd och stötdämpning. Detta är speciellt viktigt för alla, men speciellt viktigt om du är överviktig eller gravid och din fot behöver mer stöd. Du kan även behöva gå till en osteopat, naprapat eller kiropraktor kan balansera kroppen rätt igen.
TEXT: SOFIA ZETTERMAN