Hälsoguiden
vitaminer

Vitaminer

Mer energi? Jämnare humör? Ökad lust? Lättare för att somna – och njuta av behaglig sömn? Vitaminer är inte den enda ingrediensen till receptet på välmående, men väl en superviktig detalj. 


Här på Life hittar du alla sorters vitaminer som din kropp behöver. Må bäst.

Vitaminer

Vitaminer är ett samlingsnamn för de essentiella, organiska molekyler som är livsnödvändiga för vår kropp och vårt välmående. Kroppen kan tillverka vitaminer på egen hand – exempelvis B-vitaminer i tarmarna – men inte i tillräcklig mängd. Vår hälsa är därför beroende av att vi tillför vitaminer, gärna med en varierad kost – och vitamintillskott som komplement. 


Vilka vitaminer finns? 

Totalt finns det 13 kända vitaminer; A, C, D, E och K – och åtta olika B-vitaminer, så som B12 som är så viktig för cellernas ämnesomsättning, nervsystemets funktion och bildningen av blodkroppar. 


Vad är skillnaden mellan fettlösliga och vattenlösliga vitaminer? 

Till de fettlösliga vitaminerna räknas A, D, E och K. De behöver fett för att lösas upp under matsmältningen och kan till skillnad från de vattenlösliga lagras i kroppen en tid. De vattenlösliga – C-vitamin och B-vitamingruppen – kan alltså inte lagras i kroppen utan utsöndras snabbare och behöver därför tillföras regelbundet. 


Varför ska jag äta vitaminer? 

Kroppen behöver vitaminer för att fungera. Ofta är en varierad kost gott nog, som tillsammans med vitamintillskott täcker in för vårt totala dagsbehov. Faktum är också att kroppen behöver vissa vitaminer för att kunna ta upp och ta tillvara på matens näringsämnen. Visste du till exempel att C-vitamin hjälper kroppen att ta upp järn? 


De olika vitaminerna har olika funktioner, och bidrar exempelvis till normal synförmåga, reglerad hormonaktivitet och förmåga till upptag av kalcium och fosfor. Här gör vi en liten djupdykning ner i de olika vitaminernas värld. 


Litet lexikon: vitamin A – K 

Vitamin A 

En morot om dagen är bra för... Synen? Ja, det stämmer! Tillskott av A-vitamin bidrar till normal synförmåga, men också immunsystemets normala funktion samt normal hudhälsa och järnomsättning. Goda källor: morot, fet fisk och smör. 


Vitamin B 

Här ryms en hel kategori av viktiga vitaminer för vårt välmående! Vi hittar B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotensyra), B6 (pyridoxin), B7 (biotin), B9 (folat) och B12 (kobalamin) och de har var och en olika funktioner, och verkar för exempelvis normala slemhinnor (B2) och reglerad hormonaktivitet (B6). Goda källor: kött, fisk och fullkorn. 


Vitamin C 

Cellernas supervitamin! Med C-vitamin skyddar vi nämligen våra celler mot oxidativ stress (obalans i kroppens immunsystem), och bibehåller samtidigt nervsystemets normala funktion. Goda källor: citrusfrukt, bär och potatis. 


Vitamin D 

D som i benstomme! Här har vi skelettets bästa vän, då D-vitamin har en förmåga att bidra till normal benstomme, men också upptag av kalcium och fosfor. Dessutom påverkas vår muskelfunktion positivt! Goda källor: fet fisk, ägg och smör. 


Vitamin E 

Som god vän till C-vitaminen, bidrar även E-vitamin till att cellerna skyddas från oxidativ stress. Goda källor: avokado, nötter och frön. 


Vitamin K 

Som bomull för... Blodet. K-vitamin är nämligen en viktig komponent för normal blodkoagulation, liksom normal benstomme. Goda källor: djupgröna bladgrönsaker, kött och fermenterade sojabönor. 


Vilka vitaminer är bra vid trötthet? 

Vid påtaglig trötthet råder ofta brist på B- C- eller D-vitaminer, exempelvis B12 som säkerställer att syre transporteras i vårt blod – och brist på denna vitamin kan orsaka trötthet. För vårt immunsystem är D-vitaminen avgörande, och symptom på eventuell brist är även här trötthet. För att med säkerhet få veta vad som orsakar din trötthet, bör du rådgöra med din vårdcentral.


Vilka vitaminer behöver mitt barn? 

Våra små hjärtan får gott om kalcium via bröstmjölk eller modersmjölksersättning, men behöver tillskott av D-vitamin för att skelettet och benbildningen ska utvecklas. Från att barnet är en vecka gammalt och under de två första levnadsåren är det därför viktigt att vi dagligen ger D-vitamin, lämpligast i form av D-vitamindroppar. 


Barn som är äldre än två år kan också behöva extra D-vitamin, främst om barnet inte äter fisk (och annan D-vitaminberikad mat) eller om barnet bär kläder som täcker mycket av kroppen – då D-vitamin bildas naturligt hos oss när vi vistas i solen. 


Om ditt barn är kräsen med mat, kan komplement i form av multivitaminer – ofta i tablettform – vara en god idé. Rådgör alltid med din vårdcentral eller BVC som första steg vid oro för ditt barns kost.