Hälsoguiden
Recept med Morotspulver

Recept med Morotspulver

Morot är en populära rotfrukt som är särskilt rik på A-vitamin, betakaroten, alfakaroten, C-vitamin och fibrer. Morötters hälsoeffekter ligger till stor del i det höga innehållet av antioxidanter och de är även rika på beta- och alfakaroten, som delvis omvandlas till A-vitamin. Betakaroten hjälper bl.a. huden att hantera sol och kan ge en mer hållbar solbränna.

Läs mer

Morotssmoothie med kardemumma


Du behöver:

  • 0,5 banan
  • 1 apelsin
  • 1 dl fryst, tärnad mango
  • 1,5 dl växtbaserad mjölk
  • 1 cm ingefära
  • 1 msk PLOG Morotspulver
  • 0,5 krm kardemumma


Så här gör du:

  1. Mixa alla ingredienser och servera.


Morotskaksbollar


Du behöver:


Så här gör du:

1.  Grovhacka dadlar och morötter. Mixa dem tillsammans med övriga ingredienser till en fin smet.

2.  Forma till små bollar och ställ i kylskåpet minst en timme innan servering.

3.  Förvaras i kylen några dagar men ännu längre i frysen. Ta då fram dem tio minuter innan servering.


Morotsboost


Du behöver:

  • 0,5 banan
  • 1 apelsin
  • 0,5 citron
  • 1 aprikos
  • 1 tsk PLOG Morotspulver
  • 1 krm gurkmeja
  • 3 cm ingefära


Så här gör du:

1.  Mixa alla ingredienser, servera.

2.  Toppa med hackade valnötter för extra mättnad.


Raw morotskaka


Du behöver:

Botten

  • 2 dl valnötter
  • 3 dl färska dadlar, urkärnade
  • 1 dl riven kokos
  • 3 medelstora morötter, rivna
  • 3 msk PLOG Morot
  • 0,5 tsk kardemumma
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk ingefära
  • 1 nypa flingsalt

Frosting

  • 2 dl växtbaserad färskost
  • 50 g växtbaserat smör
  • 2 msk flytande honung
  • 1 dl florsocker
  • 2 krm vaniljpulver
  • Finrivet skal av 1 apelsin


Garnering: Grovhackade pistaschnötter


Så här gör du:

1.  Mixa valnötter och dadlar och blanda ned övriga ingredienser till botten.

2.  Tillsätt lite vatten om det behövs för att binda massan.

3.  Bred ut smeten i en springform med bakplåtspapper.

4.  Ställ i frysen medan du gör frostingen.

5.  Vispa ihop cream cheese och smör till en fluffig smet.

6.  Vänd sedan varsamt ned övriga ingredienser till frostingen.

7.  Ta ut kakan ur frysen och bred på frostingen.

8.  Garnera med pistaschnötter och pudra över morotspulver.

9.  Ställ i frysen minst 1 timma till och ta ut ca 10 min innan den ska serveras.

10.  Vill du ha en dubbel morotskaka som på bilden gör du dubbel sats och fortsätter bygga på kakan efter att det första lagret botten och glasyr har stått i frysen en timme.


Golden milk med morot


Du behöver:

  • 4 dl havredryck
  • 0,5 dl vatten
  • 2 tsk PLOG Morot
  • 0,5 tsk kardemummakärnor
  • 0,5 tsk hel svartpeppar
  • 1 msk malen gurkmeja
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 msk riven ingefära
  • 1 tsk Life kokosolja
  • Honung


Så här gör du:

1.  Mortla kardemummakärnor och svartpeppar.

2.  Blanda med övriga ingredienser (utom havredrycken) i en kastrull och låt sjuda ett par minuter tills det tjocknat.

3.  Värm havredrycken och häll den över kryddblandningen under vispning.

4.  Söta med honung och servera.


Overnight oats med morot


Du behöver:

Topping:

  • Osötat jordnötssmör
  • Skivad banan
  • Flytande honung
  • Kakaonibs


Så här gör du:

1.  Rör på kvällen ihop grundreceptet i en burk eller en skål och ställ i kylen under natten.

2.  Toppa med valfria tillbehör på morgonen.

3.  Servera eventuellt med nötmjölk.