Välkommen till den mörka sidan.
Den 23 september är det höstdagjämning och soltimmarna blir allt färre för oss här i Norden. Det innebär att det nu och ett halvår framöver är ännu viktigare att se till att kroppen får i sig tillräckligt med D-vitamin.
6 anledningar att äta vitamin D
1. D-vitamin bidrar till immunsystemets normala funktion.
2. D-vitamin bidrar till att bibehålla normal benstomme och normala tänder.
3. D-vitamin bidrar till normala kalciumnivåer i blodet.
4. D-vitamin bidrar till normal muskelfunktion.
5. D-vitaminbrist associeras ofta med trötthet och nedstämdhet.
6. Under vinterhalvåret räcker inte det skandinaviska ljuset till för att vi ska kunna bilda D-vitamin via huden.
Så får vi i oss D-vitamin
Via solens strålar tillverkar kroppen D-vitamin själv när huden exponeras för ultraviolett ljus av typen UV-B, vilket gör D-vitamin unikt bland vitaminer. Under sommaren räcker det vanligtvis att vistas i solen 30 minuter om dagen för att kroppen själv ska kunna producera tillräcklig mängd D-vitamin. Under vinterhalvåret är dock inte solens strålar tillräckligt starka, när vi dessutom klär oss heltäckande mot kyla, för att vi ska kunna bilda D-vitamin själva. Eftersom UV-B-strålar filtreras bort i atmosfären när solen står lågt, så är det egentligen bara under tidsperioden april/maj till augusti/september när solen är som starkast som vi kan tillverka vårt eget D-vitamin i tillräckligt höga doser. Man kan säga att alla månader som innehåller bokstaven ”r”, är de månader vi behöver se till att få i oss tillräckligt med D-vitamin.