Magens gaser – din livsstil påverkar
Fis, prutt, mök, fjärt, brakare; även okärt barn har många namn. Varför bildas de där besvärliga gaserna? Och varför luktar de så? Kan vi göra något åt dem? Magexperten och dietisten Sofia Antonsson visar vägen genom tarmarna.
Alla människor fiser varje dag. Snittet ligger på 10–20 pruttar om dagen.
– Det händer ofta när man går, reser sig eller motionerar. Då kommer tarmarna igång och börjar röra på sig. Sitter man stilla blir det inte samma produktion, säger Sofia Antonsson.
Hon är legitimerad dietist, expert på maghälsa och hjälper människor som har problem med svullen mage, gaser och för mycket tarmaktivitet.
En fermenteringsprocess
Det är våra tarmbakterier som skapar gaserna. När de bryter ner den mat som finns i magen startar en fermenteringsprocess.
– De jäser det vi äter och då bildas helt enkelt gaser, som tarmrörelsen sedan trycker ut. Olika människor har olika stora problem med gaser beroende på om de har känslig mage, en annorlunda uppsättning tarmbakterier eller plåtmage (det vill säga, en motståndskraftig mage). Om du är normalfrisk störs du kanske inte alls av dina pruttar, men de med känsligare mage kan få stora problem.
– Nästan alla människor blir gasiga av livsmedel som lök, vitlök, bönor och blomkål, säger Sofia. Och (nästan) alla som äter ärtsoppa blir påverkade, men har man känslig mage eller IBS kan man nästan bli sjuk av det.
Varje dag bildas 1–2 liter gas i tarmarna. Det gör förstås att vi måste släppa väder de där 20 gångerna – och det är helt normalt! Problemet uppstår när vi är i miljöer där det inte anses okej att prutta, vilket är nästan överallt utom på toaletten.
Att hålla sig triggar smärtsignaler i hjärnan
När du väl kommit till din arbetsplats sitter du förmodligen i ett öppet kontorslandskap.
– Där kan det bli obehagligt för vem som helst när gaser bildas. När tarmen utvidgas triggar det smärtsignaler till hjärnan. Är man då en känslig person kan det bli jobbigt; man känner av tarmen och det bildas fler och fler smärtsignaler. Går du sedan in i ett möte och magen börjar bubbla, jäsa och låta, ja, då kan kallsvetten krypa fram i nacken.
– Då kan hjärnan och stressen dessutom göra det hela värre, och magen drar igång ännu mer, säger Sofia.
Vad ska man då göra när tarmarna börjar leva sitt eget liv?
– Mitt bästa tips är att fisa när du behöver; sitt inte och håll inne. Men det är förstås lättare sagt än gjort. Det är inte helt okomplicerat att avbryta arbetet och springa in på toaletten var tionde minut, säger Sofia.