I tarmen sitter ca 80 procent av immunförsvaret!
Uppåt 80 % av kroppens immunsystem sitter i anslutning till mag- och tamkanalen, där bakterierna utgör en betydande del av vårt försvar. Att ha en balanserad tarmflora är viktigt för att bekämpa såväl yttre bakterier som kommer in via det vi äter, som att bekämpa överväxt av den inre, sämre sortens bakterier.
– När du blir äldre minskar den mikrobiotiska mångfalden i tarmen och det blir viktigare att vidta åtgärder som behåller en god bakteriemiljö, säger Kiran Krishnan, klinisk forskare inom mikrobiologi och förespråkare för sporbaserade mjölksyrabakterier.
Att äta en varierad kost rik på fibrer är ett av de bästa sätten att behålla mångfalden. Ensidig kost leder till mer homogen tarmflora och därmed sämre immunförsvar.
För att bibehålla en god mikrobiotisk mångfald kan man också äta mat med naturlig bakteriekultur. Fermenterade produkter som exempelvis yoghurt, surkål och kimchi har länge använts för att bidra till en bättre tarmhälsa. Men det finns en hake:
– En av de stora svårigheterna med många probiotiska produkter är att de måste överleva i aeroba och anaeroba miljöer. Det vill säga miljöer både med och utan syretillgång, från tillverkningen till lager- och butikshyllan, och slutligen genom hela tarmsystemet. Många probiotiska produkter överlever inte hela den resan, säger Kiran Krishnan.
Sporebiotic
Life Sporebiotic är baserad på mjölksyrabakterier som har funnits på planeten i miljontals år och har varit en naturlig del av vår kost under hela evolutionen.
Varje kapsel innehåller 3,5 miljarder mjölksyrabakterier i sporform, vilket garanterar att mjölksyrabakterierna aktiveras först när de når tjocktarmen och att inget går till spillo på vägen dit. Väl framme i tjocktarmen övergår bakterierna från sporform till levande mjölksyrabakterier som koloniserar tarmväggen och bidrar till en ökad mångfald i tarmfloran. En miljon mjölksyrabakterier i sporform bidrar till att skapa 30 miljarder nya bakterier i tjocktarmen. Det gör Life Sporebiotic överlägsen alla andra mjölksyrabakterier på marknaden.
Nu har forskare hittat en lösning på problemet och den stavas ”sporer”. Sporer är del av vissa bakteriers livscykel, ett stadium då bakterierna har extra kraftiga cellväggar som hindrar att deras inre förstörs av yttre påverkan. Bakterierna har också sänkt metabolism innanför väggarna vilket gör att de kan överleva länge i sämre förhållanden. När de väl hamnar i gynnsamma förhållanden igen så utvecklas de till aktiva bakterier. Kiran Krishnan berättar att de i sina forskningstester har kunnat visa på en 100% överlevnad av sporbaserade bakterier i dess resa till tarmsystemet. Väl på plats ändrar de den mikrobiotiska miljön och stöttar på så sätt de goda bakteriernas förmåga att växa till sig.
– Man kan likna sporerna vid trädgårdsmästare i vår tarmflora. I stället för att som med traditionella mjölksyrabakterier plantera in samma sorts fröer i trädgården med hopp om att de överlever, så fungerar sporbakterierna som trädgårdsmästare som rensar ogräset och därefter låta trädgården blomstra naturligt, säger han.