Hälsoguiden
Kyla och leder

Kyla och leder

Kyla innebär för många problem med lederna, ibland går de över fort när man kommer in i värmen igen men i andra fall håller de i sig. Det finns flera orsaker bakom ledproblem vid kyla.

Läs mer

1. Ont i lederna

Om det är övergående och ledvärken försvinner när du är inomhus igen är det oftast inga problem.

Om värken håller i sig kan det vara läge att kolla upp den, så du inte har en oupptäckt reumatisk sjukdom. Lyssna på kroppens signaler. Känner du dig sämre i samband med nedkylning ska du undvika det.


2. Reumatisk ledvärk

Många, men inte alla, med artritsjukdomar kan känna sig sämre vid väderomslag. En del blir mer stela i kyla och reser till varmare länder på vintern. För de flesta minskar ledvärken i sol och värme, men det är väldigt individuellt.

Om man har reumatiska sjukdomar kan landstinget ibland bevilja bidrag till organiserade behandlingsresor till vissa anläggningar. Om själva nedkylningen är negativ på sjukdomen är oklart, det minskade blodflödet skulle kunna bidra till att man blir mer stel.


3. Raynauds fenomen

Dina fingrar blir ordentligt vita när du går ut i kylan. Efter en stund kan fingrarna även få en blå ton. Om detta fenomen kommer i kombination med ledvärk i kroppen kan det vara ett tidigt tecken på reumatisk sjukdom och du bör därför undersöka det.

Det som sker är att kärlen drar ihop sig kraftigt på grund av en kärlspasm. När blodflödet kommer tillbaka blir fingrarna röda i stället. Tillståndet går att behandla effektivt med hjälp av kärlvidgande medicin.


KÄLLA: Carl Turesson, överläkare och forskare vid Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet.


Rör på dig!

För de allra flesta ledsjukdomar är rörelse och motion bra och sjukgymnastik kan ofta hjälpa. När du rör på dig stimuleras vävnaden i leden att producera nya celler till brosket, därför mår lederna som bäst när vi står och går ofta under dagen.


Kyla vs värme

Är vi bättre på att hantera värme än kyla?
– Ja, kroppen reglerar temperaturen genom att börja svettas. Eller så ändrar vi beteende, vi går till skuggan, klär av oss eller kyler ner oss med vatten.

Vilka temperaturer är bäst för oss?
– I luften är 28 till 33 grader optimalt. Man brukar säga att Florida är en sådan neutral zon med ultimat temperatur. Detta gäller om du är stilla utan kläder. Men om du ska genomföra någon form av arbete påklädd och har en sol som strålar på dig är det något helt annat.

Hur påverkar extrem värme hälsan?
– Kroppstemperaturen stiger och det är egentligen ingen fara, men blir vi alltför varma är risken överhängande att drabbas av värmeslag. Då kan vi inte reglera kärntemperaturen längre, vi börjar tappa omdömet, hjärnan och nervsystemet fungerar inte och vi börjar må illa.


KÄLLA: Roger Kölegård, forskare i omgivningsfysiologi vid KTH text.