Ditt hår säger väldigt mycket om hur du mår. Ett starkt hår vittnar ofta om att hälsan är som den ska medan det motsatta ofta är en reaktion på att du går eller precis gått igenom en jobbig period i livet. En reaktion kan vara att man börjar märka att man tappar mer hår än vanligt. Att tappa hår i lagom mängd om ca. 100 hårstrån per dag är helt normalt, men tappar du mer än så kan det röra sig om håravfall. Håravfall drabbar allt fler unga idag i Sverige och i världen - vilket kan vara väldigt påfrestande för individen trots att det oftast rör sig om tillfälligt håravfall.
- Hem
- Life Guide
- Skönhetsguiden
- 3 anledningar till att du tappar hår
3 anledningar till att du tappar hår
Håravfall har blivit ett allt vanligare problem för unga i Sverige och i världen. Här är de vanligaste anledningarna till att du kan börja tappa hår – och en lösning på problemet.
Läs mer
I vissa fall kan du tappa ditt hår till följd av en sjukdomsbehandling, en sjukdom eller någon medicin du äter – men i de flesta fall beror det på någon av dessa tre anledningar:
1. Håravfall finns i dina gener
Den allra vanligaste anledningen till att håret ramlar av är en att du helt enkelt har en ökad benägenhet för håravfall. Detta händer gradvis och för de flesta börjar det som höga flikar hos män och tunnare hår på skalpen för kvinnor.
2. Hormonella förändringar
När du som kvinna går igenom hormonella förändringar såsom en graviditet, förlossning eller klimakteriet kan du uppleva att du tappar mer hår. Sköldkörtelproblem är också en vanlig orsak till att hårkvaliteten blir sämre. Eftersom hormonerna påverkas av livsstil och kost är det viktigt att komma ihåg att det finns mycket man själv kan göra för att påverka hormonbalansen positivt och på så sätt minska risk för håravfall.
3. Stress
Har du gått igenom en riktigt stressig period i ditt liv på senaste? Det kan handla om allt från en separation, för mycket jobb eller en livsomvälvande upplevelse som att du blivit förälder eller förlorat en nära anhörig. Faktum är att håret kan börja falla av flera månader efter du varit med om något traumatiskt. Håret kommer tillbaka så småningom men det kan vara nog så jobbigt när det sker. Vid stress är det viktigt att fylla på näringslagret eftersom kroppen under denna tid gör sig av med mer näringsämnen för att hantera stressen. Magnesium, zink, B-vitaminer och C-vitamin är några av de vanligaste bristerna vid stress. Hård träning och infetioner kan också leda till näringsbrister eftersom kroppen hanterar dessa sorters stress på samma sätt som vid psykiska trauman.