1. Hallux Valgus
Uppstår när stortån blir sned och vinklas mot de andra tårna. Framfoten blir bredare och med tiden bildas en allt större, ömmande knöl. Knölen går inte bort av sig själv, men vid lindrigare besvär kan det räcka med rymligare skor, inlägg och regelbunden tågympa.
2. Hammartå
Innebär att en tå kröker sig och lägger sig fel, det vanligaste är att tån närmast stortån drabbas. Problemet kan orsaka smärtor och skoskav ovanpå hammartån. Avlastande ringar, mjuka skydd och inlägg med pelott, alltså en upphöjning bakom det främre fotvalvet, kan avlasta och räta ut tån.
3. Liktorn
Smärtsam förhårdnad på tån eller fotsulan, orsakad av skor som under lång tid pressat på ett och samma ställe. Liktornar går att förebygga genom att använda rymligare skor och att inte använda samma par jämt. Liktornsproblem kan lindras om du tar fotbad, filar förhårdnaden och använder liktornsmedel.
4. Hallux rigidus
Stelhet och smärta i stortån, med svårighet att böja tån uppåt. Tillståndet beror på förslitning eller artros i stortåns grundled. Skor med specialdesignad sula, som underlättar att gå̊ utan att böja på̊ stortårna, kan vara ett hjälpmedel.
5. Framfotssmärta
Smärta vid tryck mot trampdynan under framfoten som kan bero på att huden blivit förhårdnad, ofta på grund av felställningar i tårna. Förhårdnader kan filas ner tillfälligt men är svåra att få bort permanent. Att använda inlägg kan ge tillfällig avlastning.
6. Hälsporre
Smärta under hälens främre del när du går. Ofta gör det som mest ont när man börjar gå efter vila. Det som smärtar är en inflammation under fotsulan. Många hälsporrar läker av sig själva inom ett halvår, men några övergår i en kronisk inflammation och behöver opereras. Använd stoppade innersulor eller hälkilar för att förebygga.
7. Hälsprickor
Uppstår när huden blir så torr att den spricker upp. Förebygg med bra skor, regelbunden fotvård med bad och filning och att smörja ordentligt med kräm avsedd för just fotsprickor.
8. Nageltrång
Kan uppstå om du råkat klippa nageln för kort, eller klippt ett hörn runt i stället för rakt. Har inflammation uppstått kan du prova att tvätta det drabbade området med alsolsprit, nästa steg kan vara att låta en fotterapeut kan klippa ner nageln och rengöra under. Uppstår en allvarligare infektion kan den behöva behandlas med antibiotika.
9. Fotvårtor
Skrovliga knutor med en svart eller röd prick i som uppstår på fotsulan, orsakat av ett virus som vanligtvis smittar vid kroppskontakt eller via golv i exempelvis omklädningsrum. Det finns flera receptfria medel för att få bort vårtor.
10. Fotsvamp
Yttrar sig på olika sätt: dels som flagnande eller mjölig hud mellan tårna, dels som gula, tjocka tånaglar. Fotsvamp kan behandlas med receptfria medel från apoteket men det är bra om en läkare konstaterat att åkomman faktiskt är fotsvamp innan den behandlas.
11. Fotsvett
Det är vanligt att ha fotsvett, men luktar dina fötter illa och du svettas så mycket att strumpor och skor blir blöta, så lider du troligen av fotsvamp. Förebygg dåliga lukt genom att tvätta fötterna varje dag och använd strumpor i naturliga material som andas, som till exempel bambustrumpor från Bambusa.
12. Conversesjukan
Benämning på ont i hälar och fotleder orsakade av för platta skor, så som Converse och ballerinaskor. Skor med bättre stöd rekommenderas, men vägrar du skiljas från dina favoriter kan du prova hålfotsinlägg eller sulor med fotbäddar.