Hälsoguiden
Vilken Omega-3 ska du välja?

Vilken Omega-3 ska du välja?

Många vet att vi måste få i oss Omega-3 eftersom det är en essentiell fettsyra som inte tillverkas av kroppen. Men vilken Omega-3 ska du välja? Vilken Omega-3 passar just dig bäst? Vi guidar dig genom Omega-3-djungeln.

Läs mer

Många vet att vi måste få i oss Omega-3 eftersom det är en essentiell fettsyra som inte tillverkas av kroppen. Men vilken Omega-3 ska du välja? Vilken Omega-3 passar just dig bäst? Vi guidar dig genom Omega-3-djungeln.


Vad är Omega-3?

Omega-3 är en av två essentiella fettsyror (den andra är Omega-6) som vi inte kan skapa själva i kroppen utan behöver tillföra genom kost eller kosttillskott. Omega-3 innehåller två viktiga fettsyror:

EPA (Eikosapentaensya) - finns främst i feta fiskar som lax, makrill, sardiner och sill, men även krill.

DHA (Docosahexaensyra) - finns främst i samma feta fiskar som ovan, samt krill och alger.


Varför behöver vi äta Omega-3?

DHA bidrar till att bibehålla normal hjärnfunktion och till att bibehålla normal synförmåga*. EPA och DHA bidrar till hjärtats normala funktion*.

*Den gynnsamma effekten uppnås vid ett dagligt intag av 250 mg EPA och DHA.


Vilken Omega-3 ska jag välja?

Omega-3 från Krill

Omega-3 med maximalt upptag. Omega-3 fettsyrorna i Life Krill Oil är bundna till vattenlösliga fosfolipider, till skillnad från omega-3 fettsyror från fiskolja som är bundna till fettlösliga triglycerider. Fördelen med krillolja som innehåller fosfolipider är att de inte behöver brytas ner av enzymer i tunntarmen och inte heller behöver omstruktureras av levern, som triglycerider måste innan de kan tas upp av kroppens cellmembran. Fosfolipider är lika livsnödvändiga som vatten och deras främsta funktion är att fungera som byggstenar i våra cellmembran, medan triglyceridernas främsta funktion i kroppen är att användas som energikälla.


Visste du att...

...Omega-3 är en av de essentiella fettsyror som vi inte själva kan skapa i kroppen utan behöver få i oss via maten eller på annat sätt, t ex som fiskolja. Särskilt viktiga är fettsyrorna DHA (docosahexaensyra) och EPA eikosapentaensyra).


Men Omega-6 då?

Ett balanserat förhållande mellan omega-6 och omega-3 fettsyror är särskilt viktig för optimal hälsa. I dag är det inte ovanligt att man i västvärlden konsumerar 12-15 gånger så mycket omega-6 fettsyror som omega-3 fettsyror. Förhållandet mellan omega-6 och omega-3 bör vara 2-4:1.