Vi vet hur viktigt det är med rätt kost, träning och sömn för att må bra. Men få känner till att det som har allra störst påverkan på vårt mående är våra relationer. Lyckopsykologen Katarina Blom, bokaktuell med Tillsammans-effekten. Hur relationer stärker vår hälsa, lycka och motståndskraft, förklarar varför.
HUR BLIR JAG LYCKLIG?
Det är frågan alla vill ha svar på. Lyckopsykologen Katarina Blom har sökt svaret i över tio år. 2014 gav hon, tillsammans med journalisten Sara Hammarkrantz, ut boken Lycka på fullt allvar
– en introduktion i positiv psykologi som sammanfattar de strategier som enligt forskningen gör oss lyckliga. Men Katarina Blom känner att det är något som skaver.
– Svenska samhällsnormer lägger ansvaret för den egna lyckan på individen. Det är enormt fokus på individens förverkligande och att man ska göra sig själv lycklig. Det känns som ett tungt ansvar. Om man har alla förutsättningar att må bra men fortfarande mår dåligt, kan man känna sig misslyckad och må ännu sämre. Samtidigt matas vi via Instagram med hur lyckliga alla andra är. I djungeln av hälsoråd började Katarina Blom undersöka vad som har allra störst effekt på vårt välbefinnande
– och ju mer hon djupdök i lyckoforskningen, desto mer förstod hon hur stark påverkan våra relationer har på både vårt mentala välmående och vår fysiska hälsa. Goda sociala relationer stärker våra hjärnor, sänker stress- och ångestnivåerna och skapar trygghet – de är den enskilt viktigaste faktorn för lycka och välmående.
– Det går inte att må bra på egen hand, hur hårt du än kan hålla din diet, hur många lopp du än springer och hur mycket du än försöker tänka positivt. Det handlar inte om individens självdisciplin, utan om att hitta givande sociala sammanhang
Receptet på att bli lyckligare är att spendera mer tid tillsammans med andra. – Om man frågar människor om deras lyckligaste minnen så är det minnen vi delar med andra, som när man gifte sig, fick barn eller reste med en vän. Sällan nämns saker som att vi fick bra betyg eller löneförhöjning.
EN ANLEDNING TILL att det är svårt att bli lycklig på egen hand är att vi ofta motarbetas av vår egen hjärna. Hjärnan är nämligen programmerad att fokusera på yttre hot och problem, och fastnar därför lätt i grubbel och ältande. – Lycka är inte ett långvarigt tillstånd, utan vår hjärna vill att vi ska hålla oss på vakt. Genom årtusenden har det varit en förutsättning för vår överlevnad att hjärnan fokuserar på om vi misslyckas, är stressade, eller har en konflikt ... sådant hörs väldigt högt. Men det som flyter på i tillvaron har låg volym, eftersom det inte är så värdefull information ur ett överlevnadsperspektiv.
EN STUDIE VISADE att en enda otrevlig kommentar på jobbet sänker vår prestationsförmåga med 50 procent, vilket Katarina Blom förklarar med att vi är extremt lyhörda inför kritik
– att hålla sig väl med alla i gruppen är en förutsättning för att överleva. – Som lyckopsykolog brukar jag säga att vår hjärna fungerar som ett kardborrband för negativ information, som kritik, men som teflon för positiv information som beröm från andra. Att våra relationer är så avgörande för vår lycka beror på att vi människor har ett grundläggande behov av att tillhöra en gemenskap, oavsett kultur, kön och ålder. Goda relationer gör oss mer motståndskraftiga när livet är tufft. Katarina Blom menar därför att det är viktigt att ta sina sociala behov på allvar. Oddsen för överlevnad är rent statistiskt bättre för de med ett starkt socialt nätverk
– forskning visar exempelvis att sammanboende män lever hela sju år längre än de som lever ensamma, och de så kallade ”blå zonerna” i världen, områden med ovanligt lång livslängd, kännetecknas av en social livsstil.
– Men i vår kultur måste vi boka besök hos våra föräldrar, man springer inte bara över. Är man ensam här kan man lätt bli väldigt ensam.
SOCIALA RELATIONER ÄR inte bara bra för den mentala hälsan – de påverkar också den fysiska. Forskning visar att ensamhet är lika farligt som att röka femton cigaretter om dagen, eller att vara alkoholberoende. Även dåliga relationer har stor negativ påverkan på vår hälsa. Såväl vårt hormonsystem som vårt hjärt- och kärlsystem, tarmsystem och immunförsvar påverkas av en dålig relation eller konflikt.
– Det är bättre för hälsan att skilja sig om man har många konflikter. Vi kan få svårt att sova och äta och upplever ett stresspåslag även av mindre saker, som att exempelvis inte bli medbjuden på jobblunchen. Det handlar om huruvida vi får tillhöra eller inte. Att investera i sina relationer är med andra ord att prioritera sin hälsa. Men att bygga bra relationer kräver tid och engagemang. De viktigaste ingredienserna i en bra relation är trygghet, tillit, förutsägbarhet, att vi vågar visa sårbarhet och att vi blir väl bemötta också när vi inte är vårt bästa jag. En forskare kom fram till att efter 50 timmar tillsammans är vi kompisar, efter 100 timmar är vi vänner och efter 200 timmar är vi nära vänner, förutsatt att man prioriterar att umgås, pratar djupt och har roligt ihop.
VÅRA NÄRMSTA RELATIONER – partner, familj och bästa vänner
– har störst betydelse för vårt mående. Men hur vi upplever relationen är mer avgörande än själva släktbandet. Ny forskning visar att så kallade tunna band
– ytliga återkommande bekantskaper som grannar, kollegor, killen i kassan
– har en överraskande stor effekt på vårt mående. Trots det så gör många av oss tvärtom när vi mår dåligt och är stressade: vi hoppar över fikat med kollegorna på jobbet, trots att studier kring återhämtning på arbetstid visar att det är just kaffepausen som ger återhämtning.
– Småprat med andra ger ökad känsla av trygghet, förankring och sammanhang. Vi borde alla småprata mer, säger Katarina Blom.
KATARINA BLOM
Ålder: 36.
Bor: Pershagen, Stockholm.
Familj: Per, Sam 3 år, Bastian 6 mån.
Gör: Lyckopsykolog, författare och föreläsare
Aktuell: Tillsammans-effekten. Hur relationer stärker vår hälsa, lycka och motståndskraft (Bonnier Fakta 2021-12-28).
Motto: Everyone you meet is fighting a battle you know nothing about. Be kind. Always.
Kosttillskott: Mjölksyrebakterier, Omega 3, Omega 6, D-vitamin, multivitaminmineral.