I kroppen finns både ett inre och ett yttre försvar mot infektioner som jobbar tillsammans och bildar immunsystemet. Det är en komplicerad process med många inblandade mekanismer. Till det yttre immunsystemet hör bland annat huden, slemhinnorna och saliv, svett, tårar samt magsaft. Om bakterier och andra mikroorganismer trots allt lyckas komma in i kroppen, tar det inre försvaret över. Här kämpar vita blodkroppar och andra celler med att förstöra och ta bort främmande ämnen. Våra vita blodkroppars främsta uppgift är att skydda kroppen mot infektioner.
På alla celler finns markörer som gör att immunsystemets celler vet om det är en cell som hör till kroppen eller om den är främmande. Vanligtvis angriper immunsystemet enbart främmande celler, men vid autoimmuna sjukdomar, som ledgångsreumatism och typ 1-diabetes, fungerar inte försvaret normalt utan kroppens egna celler angrips också.
Om vi inte hade haft ett immunsystem skulle vi inte överleva någon längre tid. Immunsystemet skyddar oss mot bakterier, virus, främmande celler och partiklar samt celler som omvandlats till cancerceller. Fungerar inte immunsystemet som det ska kan det leda till infektioner eller cancer. Det är vanligt att bli förkyld eller få en infektion av något slag, oftast går sjukdomen över på några dagar.
Med en varierad kost får du i dig de ämnen du behöver, men var gärna extra noga med att få i dig ovan näringsämen.
Ta hand om ditt immunsystem
- Ät varierat, gärna mycket frukt, grönsaker och bär.
- Fylla på med näring snabbt efter ett träningspass, eftersom du bryter ner kroppen under träning.
- Tvätta händerna ofta och noggrant.
- Undvika stora folksamlingar i förkylningstider.
- Sov ordentligt.
- Undvika att bli nedkyld när du är runt andra människor.