Hälsoguiden
Hjälp, vi har fått barnbarn!

Hjälp, vi har fått barnbarn!

De kallas för ”livets efterrätt” och för vissa är det större att få barnbarn än egna barn. Men det gäller att varken lägga sig i för mycket eller bry sig för lite. Erik Sidenbladh, författare till boken Hjälp, vi har fått barnbarn! ger råd om hur delaktig en far- eller morförälder ska vara.

Läs mer

Hämta på dagis, läsa godnattsaga och skämma bort. Vara helgbarnvakt, lära sig Pokémon Go och grubbla över föräldrarnas sätt att uppfostra. Erik Sidenbladh, journalist och författare, upptäckte att detta med att få barnbarn innebar en hel rad nya aktiviteter och funderingar. Som mor- och farfar till sju barnbarn vill han dela med sig av sina lärdomar.

Hur ska en bra mor- eller farförälder vara?


– Dels ska man ställa upp, dels hålla sig tillbaka och inse att man inte är mamma eller pappa och inte får ta över deras jobb. Det gäller att veta när man ska kliva tillbaka och lämna över ansvaret till föräldrarna, som vid bråk vid maten.
Viktigast av allt är att ta chansen att lära känna ditt barnbarn. Bara hälften av alla mor- och farföräldrar bor så nära så att de kan ha vardaglig kontakt med sina barnbarn. Men det är värt att anstränga sig om man bor längre bort, för det är inte bara barnbarnen som får utbyte av relationen.


– Det är kul med barn! Jag hänger med i deras utveckling och vet mer om samhället i dag än jag skulle gjort annars, om jag bara gjorde mina pensionärsgrejer. Kontakten med barnbarnen ger en ny skjuts framåt!



Vad får man aldrig göra?


– Underminera aldrig ditt barn som förälder, inför deras barn. Om de bråkar med barnen så låt dem ta fighten, lägg dig inte i. Visst kan du ha åsikter kring deras uppfostran men de får du hålla för dig själv, säger Erik bestämt.
Risken är annars att göra föräldrarna mer osäkra, och målet är ju att stötta dem. Däremot kan man ta sig lite egna privilegier som mor- eller far- förälder, tycker Erik.


– Även små barn förstår att olika normer gäller på olika ställen. Hos farfar kan det bli busig bullfika innan middagen, även om man inte får det hemma. Det är också viktigt att sätta gränser.
– Sitt inte barnvakt om du ogillar det. Om det kör ihop sig måste du såklart ställa upp, men orkar du inte hämta två dagar i veckan så var ärlig med det, menar Erik.
Alla tycker ju inte att det är jättekul med småbarn. Eriks råd är att ändå försöka.


– Prova dig fram med olika aktiviteter. Man har dem bara till låns och kan lämna tillbaka dem när de blir jobbiga – eller när det hänt nåt i blöjan som du inte klarar av... Fixar man blöjan får man å andra sidan mycket poäng hos föräldrarna.