Studier visar att de som sover 7-8 timmar per natt löper minst risk att utveckla sjukdomar som påverkar både kroppen och hjärnan, till exempel diabetes och alzheimers.
– Det finns definitivt personer som klarar sig på bara 5-6 timmar, man kan ha genetiska förutsättningar att göra det. Men det finns inte så mycket forskning om detta, säger Christian Benedict, forskare och docent vid institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet.
Men han påpekar också att även om du upplever att du klarar dig med mindre sömn kan du utveckla en sjukdom i det dolda.
Många sover för lite
Studier i Sverige, men även utomlands, visar att mer än 30 procent sover mindre än sju timmar per natt. Många är heller inte utvilade när de vaknar. Christian Benedict tycker att det speciellt är problematiskt att barn och unga, som behöver mer sömn, sover för lite.
– De måste upp tidigt på morgonen men stannar uppe länge med sina tekniska prylar. De som inte sover tillräckligt presterar sämre i skolan, säger han.
Christian Benedict tycker också att vuxna personer måste bli mer medvetna om hur viktig sömnen är.
Sömnbehovet beroende av ålder
Nyfödda behöver mest sömn, 14-16 timmar det första levnadsåret. Med åldern avtar behovet av många sömntimmar. Personer över 70 år har ett ungefärligt behov av 6-6,5 timmar per natt.
– När vi blir äldre förändras sömnen och vi orkar inte sova flera timmar i taget. Det är en naturlig process och har oftast ingen underliggande sjukdom som grund. Ändå använder många äldre sömnläkemedel, säger Christian Benedict.
Olika sömntyper
Det har de senaste åren pratats och skrivits om A- och B-människor. Det vill säga morgonpigga och kvällspigga personer. Forskarna tror att våra typer är genetiskt betingade. B-människan är något vanligare av de två. Det finns också en mittemellantyp, som varken är extrem åt ena eller andra hållet.
B-människorna har svårt att leva i dagens samhälle eftersom de flesta måste till skolan eller jobbet på morgonen. I puberteten går hjärnan igenom en förändring och just tonåringarna blir mer av kvällstyper.
– Samhället förändrar inte sina villkor för dessa kvällspigga människor. Man skulle kunna använda flexibel arbetstid och längre sovmorgon i skolan. Skulle det göras en anpassning skulle vi långsiktigt se att ungdomarna presterar bättre i skolan.
Råd till kvällspigga och morgontrötta
Fysisk aktivitet, undvika koffein och smartphone på kvällen, och lägga sig vid samma tid varje kväll. Det är några råd till den som har svårt att somna, se fler tips i rutan rutan till höger.
Människor som har svårt att piggna till på morgonen kan använda råden tvärtom.
– Varför inte plocka fram mobilen direkt på morgonen, och börja dagen med en kaffe, säger Christian Benedict.
Christian Benedicts fem tips för att komma till ro på kvällen
1. Skaffa dig bra sömnvanor
– Lägg dig vid samma tid varje kväll, även på helgen. Förskjuter du dygnet på helgerna kan du få så kallad social jetlag.
2. Lämna din smartphone och dator utanför sovrummet
– Skärmarna ger ifrån sig blåljus som stör produktionen av melatonin, ett kroppseget hormon, som produceras av hjärnan och har en sövande effekt. Dessutom engageras vi emotionellt av sociala medier och olika problem, vilket inte främjar sömnen.
3. Undvik kaffe, energidryck och läsk
– Koffein gör det svårt att somna och kvaliteten på din djupsömn blir dessutom sämre.
4. Dämpa belysningen
– Släck ner stegvis 30-60 minuter innan du ska lägga dig, då meddelar du din hjärna att det snart är dags att somna.
5. Träna
– Fysisk aktivitet 2-3 timmar före läggdags hjälper dig mycket. När du förbrukar energi skapas ett ämne som heter adenosin, som gör det lättare att somna.