Har du börjat introducera mer grönt i din kost och kanske oftare väljer bort animaliska produkter? Då bör du vara extra uppmärksam på att ändå få i dig vitamin B12. Kroppen kan nämligen inte själv tillverka B12 utan behöver tillgodogöra sig det via maten – främst genom mat från djurriket som exempelvis kött, fisk, skaldjur och mejeriprodukter.
Vitaminet är avgörande för att vi ska fungera normalt. Det behövs nämligen för att kroppen ska kunna bilda röda blodkroppar. Får vi däremot i oss för lite B12 – med låga nivåer som följd – riskerar man att få blodbrist.g det via maten – främst genom mat från djurriket som exempelvis kött, fisk, skaldjur och mejeriprodukter.
– Eftersom blodets uppgift är att transportera syre ut i kroppen, så kan man vid blodbrist uppleva många olika symtom som exempelvis trötthet, yrsel eller hjärtklappning, säger Lifes Hälsorådgivare Jeanette Engdahl.
Många som väljer att lägga om till vegansk/vegetarisk kost behöver kartlägga sitt kostintag enligt Jeanette.
– Väljer man bort helt – eller undviker ett för kroppen basalt ämnesbehov – behöver man analysera sin mathållning och eventuellt stötta upp med ett tillskott. Man kan inte framhäva betydelsen av detta livsviktiga vitamin ofta nog, säger Jeanette.
Fakta B-vitaminer
Alla 8 B-vitaminerna har var och en många olika funktioner och listan kan göras lång. De bidrar bland annat till normal psykologisk funktion (B6), att reglera hormonaktiviteten (B6), normal hjärtfunktion (B1, Tiamin) och till att bibehålla normala slemhinnor (B2, Riboflavin). Dessutom behövs de vid graviditet då cellbildning ökar (B9, Folsyra).