Hälsoguiden
Så får du en lyckad omstart!

Så får du en lyckad omstart!

Hösten är en perfekt tidpunkt för en omstart – oavsett om det handlar om en skolstart, en flytt eller ett nytt hälsoliv. För författaren och föreläsaren Olof Röhlander var det en skilsmässa som ledde till en stor och omvälvande omstart.

Läs mer

Hallå där Olof Röhlander, hur definierar du en omstart?

– En omstart kan stå för många olika saker. Det kan vara en kickoff, ett årsbokslut, ett nyår, en måndag, en rehabilitering eller en skilsmässa. Den kan vara självvald eller påtvingad och hur väl vi hanterar den beror på ork, förutsättningar och mod. Att leva i dagens samhälle där inget är statiskt innebär ständiga omstarter. Till och med våra datorer påminner oss om att göra en omstart då och då. Så är det också i det verkliga livet – ibland krävs en omstart.


Vad är skillnaden mellan ”omstart” och ”nystart”?

– En nystart är att börja med ett blankt papper, en tom låda. Vid en omstart tömmer man inte hela lådan, utan behåller det som är värt att behålla. Du har en mängd erfarenheter från tidigare omstarter som du kan ta med dig. Även om du börjat banta flera gånger, och nu är tjockare än du var innan, så hävdar jag att du har vunnit erfarenheter.


Vilken är den vanligaste omstartsfällan?

– Att vi kräver för mycket av oss själva på för kort tid. Det blir för mycket förändring på en gång. Att ömsa skinn eller omplantera sig själv kräver tid och ger bakslag, men cirkeln flyttas ändå framåt hela tiden. Du måste bara ha modet försöka på nytt.


Vilket är ditt bästa tips för att lyckas?

– Gå inte ut så hårt! Ska du börja träna så tänk inte att du ska gå ”all in” och träna varje dag och leva på proteinshakes, det blir för svårt att leva upp till och du kommer troligen misslyckas igen. Tänk istället ”hur kan jag få det att funka den här gången? Vilken träningsform är rolig? Hur mycket tid får den ta?”.


Ett sista tips?

– Tänk på att omstart i grunden är ett hoppfullt ord. En ny chans. Det går alltid att börja om, även om man har misslyckats tidigare. En omstart behöver inte vara kravfylld och svår, den kan också vara både uppiggande och njutbar – ett sätt att komma vidare eller hitta tillbaka till saker som verkligen betyder något.


7 nycklar till att lyckas



Omställningen
Alla människor behöver förr eller senare ställa om till nya förutsättningar, det ingår i livet. Det avgörande är inte vad som sker, utan hur du hanterar det som sker. Att nå botten kan bli starten på något bättre, ibland är det först där vändningen sker. Räkna med bakslag på vägen tillbaka, du vinner över dem!



Meningen
När mattan rycks bort under dig och livet förändras, blir förmågan att skapa mening och sammanhang i tillvaron av stor vikt både för motivationen och den allmänna livsviljan. Det gäller att finna skäl som gör det värt att gå vidare på din nya väg. Formulera tydliga, tändande och tidsbestämda mål som känns meningsfulla för dig, de blir dina argument för att inte ge upp.



Styrkan
Att vara stark kan innebära att våga visa sig svag, eller att ge upp något för att därefter starta om med något annat. Det kan vara att växa med uppgiften, eller att kunna hålla kvar fokus på målet även när hinder försöker skymma sikten. Du är den du är, men med träning kan du stärka dina nerver och därmed hålla dig kall i förändringens kritiska lägen.



Tändningen

Vi är alla olika. En del har lätt för att tända till på saker, andra vill helt enkelt inte göra vissa saker, hur inspirerande de än låter. Det är svårt att tvinga på andra människor den typen av motivation som krävs för att orka göra jobbet som behövs för att ta sig till nästa nivå. Och när väl tändningen finns där gäller det att inte bli övertänd. Gemensamt för oss alla är dock att tändning kommer inifrån – även om själva startgnistan kan komma från yttre faktorer.



Aktiviteten

Även ett långt liv är kort. Det kommer inga bättre tider. Däremot kan man vänta för länge. Bättre att göra fel saker än att inte göra någonting, för då kan du lära dig av det till nästa gång. När du är inspirerad, då gäller det att smida medan järnet är varmt. Vänta inte till sen.



Rycket

Livet kan verkligen vara en tuff match ibland. En röst på varje axel, där den ene letar en utväg och den andre en väg framåt. Att rycka är att tro på att det går, att du kan klara av även de tuffaste av utmaningar, att öka istället för att sakta ned. Att visa att det går, för att du har bestämt dig för det, med vetskapen att du har mer i dig än någon kunde ana.



Tilliten

Tänk så här: "Vad som än händer kommer jag klara av det.” Du kan hämta ökad tillit genom att titta på allting du har klarat av tidigare i ditt liv. Men också genom att omge dig med människor som faktiskt tror på dig och ger dig den form av inre lugn och säkerhet som du behöver.