Hälsoguiden
10 tips i förkylningstider

10 tips i förkylningstider

Förkylning är en av våra vanligaste sjukdomar. 8 av 10 vuxna är förkylda varje år. Ju kallare det blir desto bättre trivs både vi och alla virus inomhus. Här är tipsen som håller dem på avstånd!

Läs mer

Förkylning är en av våra vanligaste sjukdomar. 8 av 10 vuxna är förkylda varje år. Ju kallare det blir desto bättre trivs både vi och alla virus inomhus. Här är tipsen som håller dem på avstånd!


1. Tvätta händerna ofta

En god hygien är ett av de enklaste och mest effektiva sätten att skydda sig mot infektioner. Tvätta alltid händerna i samband med toalettbesök och måltider.


2. Håll händerna från ansiktet!

Att klia sig i ögon och näsa eller att fingra på munnen gör lätt att virus och bakterier från händerna tar sig in i kroppen.


3. Var mer utomhus

Att många människor trängs inomhus på små ytor när jobb, skola och förskola drar igång är en av anledningarna till höstens förkylningstoppar.


4. Sov ordentligt

Att vila, sova och undvika stress ger kroppen de bästa möjliga förutsättningarna för att bygga upp ett normalt fungerande immunsystem. 


5. Sov regelbundet!

En rubbad dygnsrytm kan göra oss mer mottagliga för infektioner. Vanligtvis är vi mer känsliga mot kvällen, men forskare har upptäckt att om man rubbar den gen som styr vår inre kroppsklocka så är mottagligheten lika hög hela dygnet.


6. Rengör mobil och surfplatta

Förkylningsvirus kan överleva flera timmar på ytor utanför kroppen. I skolor vandrar mobiler och surfplattor ofta mellan flera händer. Det kan vara bra att tänka på att rengöra dem då och då.


7. Stötta ditt immunsystem

Ät varierat och hälsosamt med fokus på frukt och grönt. Glöm inte heller att tänka över ditt intag av D-vitamin när vi går mot mörkare tider. D-vitamin bidrar till immunsystemets normala funktion.*


8. Förebygg med Echinaforce

Använd produkter som kan förebygga förkylning och lindra förkylningssymtom, som traditionellt växtbaserade läkemedel med Echinaforce**


9. Rensa näsvägarna

Håll näsan ren med en näskanna. Nässköljning med ljummet saltvatten avlägsnar lätt och skonsamt torrt sekret och smuts i näsan och spolar nässlemhinnorna rena från damm och pollen.


10. Var vaksam på tidiga symtom

Förkylning smittar lätt, särskilt under sjukdomens första dagar. Börjar du känna av en förkylning så undvik att vara nära andra, tvätta händerna ofta och jobba hemifrån om du kan.



Vad händer i kroppen vid förkylning?

De flesta känner igen känslan. Näsan rinner, ögonen svider, halsen värker och hostan vill inte upphöra. Vissa drabbas av en förkylning flera gånger per år, medan andra drabbas mer sällan. Hur lång tid det tar för en förkylning att läka ut är olika. Ibland har den gått över på några dagar och ibland finns den kvar i flera veckor.

Förkylning är den allra vanligaste formen av luftvägsinfektion. Den drabbar de övre luftvägarna – näsan med bihålorna, mellanöronen, munhålan, svalget och luftstrupen. Symtomen är att näsan rinner, hosta, huvudvärk, ibland feber, nästäppa eller ont i halsen.


Undvik att smitta andra

En förkylning smittar via luften, via direktkontakt eller via indirekt kontakt (via exempelvis ett dörrhandtag).


Tips!

  • Undvik att vara nära andra
  • Vila och vänta tills förkylningen läkt ut
  • Kontakta vården om febern håller i sig i mer än 4 dygn
  • Nys och hosta i armvecket, inte i handen
  • Tänk på dina kollegor, gå inte till jobbet och smitta ner dem


Myten om kyla

Förkylning har inget med kyla att göra. Enligt Sjukvårdsupplysningen är det en vanlig missuppfattning att förkylning beror på att man blivit kall. Tron på kylans inverkan gav faktiskt infektionen sitt namn en gång i tiden. Men i vetenskapliga undersökningar har man inte kunnat visa något samband mellan kyla och risken för att få en förkylning. Den viktigaste förklaringen till att luftvägsinfektioner är vanligare under vinterhalvåret är att vi då är mer inomhus och har mer närkontakt med andra människor.


Kan jag göra något mer för att undvika förkylning?

De flesta är förkylda ett par gånger per år, men upplever man att man är förkyld oftare än så är det viktigt att se över hur man lever. Att finna balansen mellan kost, motion och vila är ett bra första steg för att bibehålla ett väl fungerande immunförsvar.


De flesta förkylningar läker ut av sig själv. Tänk dock på att du ibland kan behöva receptbelagd medicin, så tveka därför inte att uppsöka läkare om du känner sig osäker. Ibland leder en förkylning till exempelvis en öron- bihåle- eller lunginflammation och då kan du behöva specifik behandling.


------------------------------------------------------------------------------------------

*Kosttillskott ersätter inte en varierad kost. Det är viktigt med en balanserad kost och hälsosam livsstil.

** Indikationerna för ett traditionellt växtbaserat läkemedel grundar sig uteslutande på erfarenhet av långvarig användning.