Hälsoguiden
Så påverkar hormonerna ditt humör

Så påverkar hormonerna ditt humör

Låg, trött och hungrig hela tiden? Eller energisk, stark och lättirriterad? Allt kan kopplas till hormonnivåerna i din kropp. Och de svänger! Live Life gör en djupdykning i ditt mående kopplat till menstruationscykeln.


Hormoner är små kemiska budbärare i din kropp som påverkar allt ifrån hur du känner dig och hur hungrig du är, till din koncentrationsförmåga, energinivå och kroppsstyrka. En kvinnas mående påverkas av hormoner livet  igenom, från första mensen till klimakteriet. Enligt Katarina Wilk, journalist inom  medicin och hälsa och författare till boken Perimenopower - hitta din superkraft när hormonerna svänger (2018), är hormonell  balans själva basen för kvinnors välmående. 


– Hela vårt psykiska mående är påverkat under de reproduktiva åren. Började vi titta mer på det skulle vi kvinnor kanske inte bli utbrända i samma utsträckning, vi skulle kunna lära oss att hantera stress på ett annat sätt. Vi skulle se helt annorlunda på kvinnors hälsa, säger Katarina Wilk. 


ATT VÅRT MÅENDE påverkas av våra hormoner är sedan länge konstaterat och – till och med – fångat på magnetröntgenbilder av forskaren Dr. Mosconi, som skrivit den omtalade boken The XX-brain. 

– Måendet har att göra med att hormonerna svänger under menscykeln. Och när våra hormoner svänger, framför allt i klimakteriet, så påverkar det alla andra hormoner vi har, bland annat serotonin, förklarar Katarina Wilk.

Seratonin är signalsubstansen som reglerar bland annat impulsivitet, sinnesstämningar, sömn, impulsivitet, aggressivitet, aptit, sexlust samt kognitiva funktioner. Hormonbalans är avgörande för att vi ska må bra. Men ofta får kvinnor som mår psykiskt dåligt i perioder anti-depressiva för att lindra symptomen, även om orsaken många gånger har visat sig vara rubbningar i hormonbalansen.  

VÅRT PSYKISKA OCH fysiska mående av våra hormonsvängningar påverkar oss under uppåt 40 reproduktiva år. Det är framför allt två hormon som spelar roll –  östrogen och progesteron.  – Man kan säga att östrogen är vårt energihormon och progesteron är vårt lugnande hormon, säger Katarina Wilk. Vårt mående påverkas av balansen mellan dessa två. När kvinnan i 35–40-årsåldern närmar sig menopaus följs de två hormonen inte åt genom cykeln längre. – De flippar och dansar inte längre tillsammans. Och är dessa två inte i balans så funkar vi inte som vi brukar, och därför upplever vissa att de mer eller mindre mår dåligt hela tiden, förklarar Katarina Wilk. Statistik visar att det är då som flest kvinnor mår psykiskt dåligt och är sjukskrivna i  nästan dubbelt så hög utsträckning som män, enligt Riksrevisionen. Det är progesteronet som sjunker först.


Detta kan göra att kvinnor blir speedade, eftersom det finns för lite lugnande progesteron i relation till östrogenet. Det är också då som kvinnor ofta diagnostiseras som utmattade, något Katarina Wilk själv har erfarenhet av.

– För mig började det med sömnproblem och jag försökte hitta egna lösningar i stället för medicin, som melatonin, yoga, träning och bättre kost. Jag kämpade för att hålla mig i schack men blev sen klassad som ”utbränd”, en diagnos jag inte kände stämde. Katarina sa nej till antidepressiva, men började vid 48 års ålder med östrogen.


– Det var som att dra upp en rullgardin, säger hon, och tar idag östrogen i kombination med en hormonspiral, som utsöndrar  progesteron. Först när kvinnan slutligen går in i menopaus (det vill säga tolv månader efter sista mens), ungefär runt 50, mår de lite bättre, eftersom hormonerna inte svänger lika mycket längre.


MEN TROTS HORMONERNAS stora påverkan på kvinnors hälsa har det forskats mycket lite på området.

– Man vill inte tillstå att det är en skillnad mellan en manlig och en kvinnlig hjärna, men vår amygdala reagerar starkare när vi  inte har östrogen längre, det gör oss kvinnor kanske mer sårbara och utsatta för olika former av stress, menar Katarina Wilk. En god nyhet är att Uppsala universitet precis har gett anslag till ett stort projekt med fokus på psykisk hälsa under de reproduktiva åren.


– Jag tror framöver att forskningen kommer visa att en del antidepressiva mediciner till och med behöver könshormoner i sig för  att stabilisera den psykiska ohälsan som har  med kvinnans hormoner att göra, avslutar Katarina Wilk.

Ja, du förändras under menscykeln

Att lära känna din menscykel är en gåva till dig själv. Det är nyckeln till om du vill må bättre på sikt och verkligen förstå din kropp och dina behov och kom ihåg att menscykelns längd ser inte alltid likadan ut för alla.


CA DAG 1-7: MENSTRUATIONSFAS 

Den månatliga menscykeln styrs av hormoner  och varar 21–35 dagar. Cykeln börjar på mensens  första dag. Under mensfasen är det vanligt med  värk i nedre delen av magen. Den orsakas av att  livmodern drar ihop sig för att stöta ut slemhinnan, som byggts upp för att ta emot ett befruktat  ägg. Värken kan ibland lindras med vila och en  varm vetekudde på magen.


CA DAG 7-14: FOLLIKULÄRFASEN 

Fasen från mens till ägglossning. Under den här perioden  har vi mest östrogen – och  mest energi – och det är också under denna period som  kroppen svarar bäst på träning. Du har till och med ökad  muskelstyrka!


CA DAG 14: ÄGGLOSSNINGSFASEN 

Efter ca 2 veckor lossnar det mogna  ägget (eller äggen) i äggstocken och  vandrar ner i äggledaren där det kan  bli befruktat. Under den här fasen kan  man uppleva smärta i rygg och mage,  äggviteliknande flytningar, humörsvängningar, ökad sexlust, ömma  bröst, svullen känsla och lägre  kroppstemperatur.


CA DAG 15-28: LUTEALFASEN  

Fasen efter ägglossning dominerar det  lugnande gulkroppshormonet progesteron, som bidrar till att livmoderns slemhinna växer till sig innan mensen. De  höga nivåerna av progesteron triggar en  process som frigör fett från fettcellerna  och ger kvinnor högre fettförbränning.


CA DAG 21-28: PMS-FASEN

Veckorna och dagarna innan mens kan du uppleva  känslomässiga och fysiska förändringar extra starkt,  det kallas premenstruellt syndrom (PMS). Du kan känna dig svullen, yr och trött och dina bröst ömmar. Det  är också vanligt att känna sig ledsen, irriterad, orolig,  trött, sötsugen och extra känslosam. PMS kan ibland  lindras med träning, yoga och avslappning.



Östrogen styr menscykeln och är viktigt för  hjärta, humör och återhämtning. I 35-40-årsåldern sjunker nivåerna  vilket kan leda till torra  slemhinnor, humörsvängningar och vallningar. 


Progesteron är ett gulkroppshormon som påverkar fertilitet, ämnesomsättning och  sinnesstämning. Bra balans mellan progesteron  och östrogen är avgörande för vårt mående.


 Endorfin utsöndras vid  exempelvis träning. Det  kallas för kroppens eget  morfin då det lindrar  smärta och ger känslan av  energi och lycka. Hjälper  mot stress och stärker  immunförsvaret.  


Serotonin är en signalsubstans som reglerar  bland annat sinnesstämning, sömn, impulsivitet,  aggressivitet, aptit, sexuell lust samt våra kognitiva funktionen.