Så påverkar hormonerna ditt humör
Låg, trött och hungrig hela tiden? Eller energisk, stark och lättirriterad? Allt kan kopplas till hormonnivåerna i din kropp. Och de svänger! Live Life gör en djupdykning i ditt mående kopplat till menstruationscykeln.
Hormoner är små kemiska budbärare i din kropp som påverkar allt ifrån hur du känner dig och hur hungrig du är, till din koncentrationsförmåga, energinivå och kroppsstyrka. En kvinnas mående påverkas av hormoner livet igenom, från första mensen till klimakteriet. Enligt Katarina Wilk, journalist inom medicin och hälsa och författare till boken Perimenopower - hitta din superkraft när hormonerna svänger (2018), är hormonell balans själva basen för kvinnors välmående.
– Hela vårt psykiska mående är påverkat under de reproduktiva åren. Började vi titta mer på det skulle vi kvinnor kanske inte bli utbrända i samma utsträckning, vi skulle kunna lära oss att hantera stress på ett annat sätt. Vi skulle se helt annorlunda på kvinnors hälsa, säger Katarina Wilk.
ATT VÅRT MÅENDE påverkas av våra hormoner är sedan länge konstaterat och – till och med – fångat på magnetröntgenbilder av forskaren Dr. Mosconi, som skrivit den omtalade boken The XX-brain.
– Måendet har att göra med att hormonerna svänger under menscykeln. Och när våra hormoner svänger, framför allt i klimakteriet, så påverkar det alla andra hormoner vi har, bland annat serotonin, förklarar Katarina Wilk.
Seratonin är signalsubstansen som reglerar bland annat impulsivitet, sinnesstämningar, sömn, impulsivitet, aggressivitet, aptit, sexlust samt kognitiva funktioner. Hormonbalans är avgörande för att vi ska må bra. Men ofta får kvinnor som mår psykiskt dåligt i perioder anti-depressiva för att lindra symptomen, även om orsaken många gånger har visat sig vara rubbningar i hormonbalansen.