Snarkning stör inte bara den som tvingas lyssna på det, utan det är ett gissel också för den som snarkar; med försämrad sömnkvalitet, torr hals och mun och trötthet på dagarna. Ungefär 10 procent av alla som snarkar drabbas av korta andningsuppehåll, kallade apnéer. Precis som vid snarkning slappnar musklerna av, men vid sömnapné täpps luftvägarna till fullständigt så att andningen hindras.
Utredning vid snarkning
Marie Marklund är lektor vid institutionen för odontologi i Umeå. Hon var en av de första forskarna i världen, som oberoende av varandra för 30 år sedan, utvecklade behandling av snarkning och sömnapné med hjälp av en tandställning som håller fria luftvägar under sömn.
– Om man har mycket problem med snarkning är mitt bästa råd att göra en sömnapnéutredning. Det är många som ovetande har sömnapné och det är ett väldigt stort undertal som inte får behandling, säger Marie.
Allmänna hälsotips gäller
Lider man av lätt snarkning finns det en del användbara tips, till exepmpel kan en snarkspray hjälpa. Allmänna hälsotips som att hålla låg vikt, röra på sig, sluta röka och att inte dricka alkohol på kvällen, det motverkar snarkning, menar Marie Marklund.
– Det är också viktigt med bra sömnhygien; att sova regelbundet och att inte vara för trött när man somnar in. Ju tröttare man är desto större risk för att snarka, säger Marie.
Trånga luftvägar
Ofta kan snarkningar bero på att det är trångt i näsan. Det finns då näsplåster och näsvidgare som man kan köpa. Näsvidgare en slags mjuk plastsak som man spänner fast i näsan. Det kan kännas ovant i början, men även här brukar man kunna vänja sig med lite övning. Är det mycket trångt i näsan kan läkaren skriva recept på speciell nässpray som vidgar. Är det ännu mer trångt kan en operation i näsan diskuteras.
Bettskena mot snarkning
Läkaren kan också föreslå en oral apparatur, en slags bettskena som skjuter fram underkäken något så att det blir svårare att snarka. En sådan brukar också minska andningsuppehållen.
– En oral apparatur kan användas av alla som har problem med snarkningar, men det är kanske främst för de som har medicinska besvär med sömnapné. I dessa fall får man den subventionerad via sin läkare. Om man inte har en medicinskt motiverad behandling kostar den runt 8-10 000 kr, berättar Marie Marklund.
Sovposition spelar roll
Som de flesta som snarkar märkt förvärras problemen om man sover på rygg. Att öva på att sova på sidan kan hjälpa. Det finns kuddar som man spänner fast på ryggen, för att förhindra att man faller tillbaka på rygg, men utvecklingen går framåt, berättar Marie:
– Den senaste behandlingen inom snarkning är en positionstränare, som får en att sova på sidan, och därmed snarka mindre än om man ligger på rygg. Alltså inte gamla metoder som att sy en tennisboll i pyjamasen eller ha en ryggsäck i sängen, utan det är en slags dator som ger en signal när man faller över på rygg. Den kallas Night Balance och är en dansk uppfinning som lanserades på ett stort sömnmöte i Göteborg i maj. Den håller på att rullas ut i Sverige nu, och är väldigt effektiv.
Vanligare bland män
Både snarkningar och sömnapné är vanligare hos män. Det kan bero på att vi har olika svalgsfysiologi, men forskare tror också att det kan vara så att kvinnor har ett hormonellt skydd mot snarkning. Det tror man eftersom snarkningar hos kvinnor blir vanligare efter menopausen, då det kvinnliga könshormonet progesteron minskar.
Naturligt mot snarkning
Zedopor är en snarkspray som är direktverkande, den reducerar snarkning och dämpar effektivt snarkljudet. Godkänd medicinteknisk produkt som innehåller en formula av vegetabiliska oljor och räcker till ca 40 behandlingar.