Hälsoguiden
sockerberoende

Sockerberoende

Sötsuget kommer ofta plötsligt – och många gånger vinner det över viljans kraft. Kan man göra något åt ett sockerberoende? Ja, säger Filippa Salomonsson, och ger oss sina bästa tips för att stilla suget.

Läs mer

Är socker beroendeframkallande?

De flesta saker vi tycker om, allt från sex till mat och träning, påverkar kroppens belöningssystem. Socker är inget undantag, vilket är anledningen till att många forskare vill klassa socker som beroendeframkallande. Det ger inte ett lika kraftigt fysiskt beroende som till exempel nikotin, men samma typ av tvångsmässiga beteende. Alltså känslan av att “jag måste ha”, vilket många kan känna igen sig i.



Sockerfällor som orsakar sockerberoende

Det är lätt att få i sig mer socker än man tror och det dolda sockerintaget lägger grund för ett ökat beroende. Därför är det viktigt att man kollar innehållsförteckningen på varor man köper så att man inte lurar sig själv eller sin kropp.

– De vanligaste sockerfällorna finns i produkter med gömt socker, som till exempel ketchup, buljong, yoghurt, vissa bröd och flingor. Levern klarar av att bryta ner 6 teskedar socker per dag och den mängden når vi snabbt. En banan har till exempel 3,5 teskedar socker, förklarar Filippa Salomonsson, holistisk health coach och författare till boken Sockerdetox.


Minska sötsuget med en detox från socker

För att bli av med sitt beroende rekommenderar Filippa Salomonsson att man utesluter socker helt i tre veckor, eftersom det finns forskning som tyder på att det tar ungefär 21 dagar att bryta en vana. Därefter blir det lättare att skapa en bättre relation till socker.

– Om du vill hämma ditt sockersug bör du dricka mycket vatten och äta fet och proteinrik mat. Avokado, ägg och nötter är superalternativ att äta som mellanmål på eftermiddagen. Om du blir sötsugen på kvällen kan man testa att göra lite popcorn med salt och kanel.

Någon quick fix finns däremot inte enligt Filippa.

– Jag tror inte på någon diet, utan på att hitta ett sätt att äta hälsosamt genom hela livet. Mitt bästa tips är att addera näring i form av mycket grönsaker, bra fetter och protein. Var även snäll och kärleksfull mot dig själv. Om du råkar äta något sött, vänta inte med att äta nyttigt till nästa dag utan börja behandla kroppen med respekt redan vid nästa måltid.


Läs mer - 10 sätt att stilla ditt sockerberoende


1. Bestäm dig!

Det första du måste göra är att bestämma dig för att du inte längre vill vara sockerberoende. Det är först då du kommer lyckas hålla dig borta från begären.


2. Få i dig protein på morgonen

Att få i sig bra med protein på morgonen kan minska risken att äta något sött. En ny studie från University of Missouri i USA visar att blodsockernivåerna håller sig jämnare med mindre pikar och bottnar om man äter en proteinrik frukost, 35 g, jämfört med en vanlig mängd protein, 13 g, till frukost.


3. Ligg steget före

Det fungerar att ligga steget före. Vet man med sig att det brukar komma ett kraftigt sötsug på eftermiddagen kan det vara bra att ha ett nyttigt mellanmål till hands innan suget slår till. Om du inte vet när ditt sötsug brukar komma är det bra att alltid ha med sig ett nyttigt mellanmål så att du är förberedd och kan undvika onyttiga alternativ.


4. Stilla suget med syrliga bär

Prova att ha färska eller frusna lingon och tranbär till hands ifall sötsuget skulle komma plötsligt. Syrligheten i bären kan dämpa sötsuget.


5. Avsluta med grönsaker

Många upplever ett kraftigt sötsug direkt efter en måltid och troligtvis är det saltet i måltiden som triggar. Avsluta istället måltiden med neutrala grönsaker.


6. Ät dig lagom mätt, ofta

Snåla inte med maten. Om du vill bli av med ditt sockerberoende är det viktigt att du får i dig tillräckligt med bra mat. Är du hungrig kommer du istället göda sockersuget. Ät hellre mat när sockersuget kommer och fokusera på att bli sockerfri.


7. Undvik stärkelserik mat

Stärkelserik mat kan öka suget efter socker. Därför kan det vara bra att skära ner på till exempel pasta, ris och vetebröd. De innehåller snabba kolhydrater som gör att blodsockret går upp och ner. Byt istället till fullkornspasta, råris, linser och bönor som innehåller långsamma kolhydrater och som håller blodsockernivåerna jämnare.


8. Töm ditt hem på socker

För att minimera sockerintaget är det bra att tömma skafferiet på socker. Annars blir det lätt hänt att man stoppar i sig socker ändå. Läs på dina livsmedel vad de innehåller. Vanliga sockerfällor är bland annat fruktyoghurt, vissa juicer, müsli och färdiga såser. Fyll istället på med nyttiga frukter och grönsaker.


9. Undvik light-produkter

Light-produkter kan lura kroppen att tro att den ska få energi. När kroppen tror att den ska få energi kan den i vissa fall skicka ut insulin för att stabilisera blodsockernivåerna. Problemet blir då att man tvingar ner blodsockernivåerna utan att ha fått energi och hamnar då lägre än innan, vilket kan ge sötsug.


10. Borsta tänderna

Testa att tugga minttuggummi, borsta tänderna eller skölja munnen med munskölj. Med en fräsch mun minskar möjligtvis suget efter sött.



TEXT: JENNIFER SOLDEMO