Hälsoguiden

De flesta känner nog till att vi kan behöva stötta vår kost med kosttillskott för att få i oss tillräcklig mängd av de livsviktiga vitaminer och mineraler som kroppen inte kan producera själv. Men visste du att det också spelar roll när du tar dina tillskott, och hur du kombinerar dem?

Läs mer

SE UPP FÖR ANTAGONISTER ...

... ett ämne som minskar upptaget eller slår ut verkan av ett annat ämne. Zink och koppar, kalcium och järn samt fytinsyra (som finns i fullkornsprodukter) och järn är några exempel.


Är du vegetarian?

Då kan du behöva extra järn och B12! Plantbaserat protein är nämligen svårt för kroppen att tillgodogöra sig (endast 30 procent tas upp) och vitaminen B12 finns endast i kött och är viktig som komplement om du är
vegan/vegetarian.


Mår du illa av kosttillskott?

Då tar du dem troligen på tom mage. Kosttillskott som är koncentrerat i kapslar behöver blandas upp med mat i magen, särskilt när det är tillskott av
mineraler. Ta helst mineraler i samband med lunch eller middag så slipper du illamående. Bara en av tio äter enligt de allmänna näringsrekommendationerna, och enligt forskarna är dagens mat dessutom mer näringsfattig än tidigare. Slarvar man med frukt och grönt riskerar man därför att inte få i sig tillräckligt med viktiga vitaminer och mineraler – och då kan kosttillskott vara en bra hjälp. För lite grönsaker riskerar att man inte får i sig tillräckligt med näring och kan då behöva extra kosttillskott.– Vitaminerna A, B, C, D, E, och många mineraler såsom zink, koppar, järn och magnesium, är essentiella näringsämnen som kroppen inte kan producera själv. Därför har vi ett medfött livslångt behov av att få i oss tillräcklig mängd av dessa dagligen, säger Jan Wiberg, produkt- och kvalitetschef på Life. Vilken mängd som behövs dagligen finns det många åsikter om.


– Från myndighetshåll menar man att det rekommenderade dagsbehovet DRI är tillräckligt, medan många forskare menar att man behöver högre doser för att erhålla optimal effekt. Enligt Livsmedelsverket är dagsbehovet av exempelvis magnesium 375 mg, men många forskare, däribland tyska magnesiumforskaren Jürgen Vormann, menar att vi behöver mycket mer än så. Kroppen tar dessutom inte upp all näring vi tillför och många vitaminer, däribland B- och C-vitamin är vattenlösliga och kan inte lagras i kroppen (B12 undantaget). Därför behövs det ett dagligt intag för att säkerställa att kroppen får det den behöver, förklarar Jan. Generellt är det bra att ta uppiggande tillskott, som Q10 och rosenrot, på morgonen. – Även kalcium och koppar aktiverar nervsystemet och fungerar som en på-knapp för kroppen. På kvällen passar det bra att ta zink, och även magnesium, som är bra för muskler och nervsystem och hjälper kroppen att slappna av, säger Jan.