I blåbär finns en mängd antioxidanter, dessutom många olika sorter så som C- och E-vitamin, samt nyttiga fibrer. Dessutom innehåller det lilla bäret stora mängder fytokemikalier och framför allt polyfenoler, bland annat ellagsyra och antocyaniner som ger bäret dess starka, härliga blå färg.
Hur använder vi blåbär?
Vi människor har ätit blåbär sedan lång tid tillbaka och ett tag använde människan till och med blåbär som konserveringsmedel när man torkade kött.
Idag blandar vi gärna blåbär med andra bär i en skål med youghurt eller fil – ett enkelt men gott sätt att få i sig bäret på. Men du kan också till exempel mixa en god smoothie, använda bären på frukostmüslin eller gröten, äta dem till keso som ett mellanmål eller servera till glass.
Njut av blåbär året om
Se till att du alltid har blåbär hemma – på något vis. Färska blåbär blir tyvärr snabbt dåliga i rumstemperatur men i kylen håller de sig fräscha upp till en vecka. Frysta blåbär håller sig upp till ett år, då försvinner bara en liten del av C-vitaminet men antocyanin består. Det går också att torka blåbär i ugnen, låt dem då ligga i minst 12 timmar på en plåt i låg temperatur, under 50°C. I Life-butikerna hittar du torkade blåbär och blåbärspulver som du till exempel kan boosta din frukostyoghurt eller smoothie med.
Blåbär på balkongen
"Northblue", "Emil", "Putte", "Dixie" och "Barklie" är namn på blåbärssorter som du kan odla hemma i trädgården. Eller varör inte på balkongen! Blåbär har nämligen ett grunt rotsystem vilket gör att du faktiskt kan odla dem i en större kruka. För bästa skörd, plantera era sorter eftersom blåbär korspollinerar sig. Se till att buskarna år sol, att jorden är åt det sura hållet och vattna regelbundet. Då kan du mot slutet av sommaren njuta av egenodlade vitaminbomber. Med vita vårblommor, vackra höst- ärgade blad och gröna dekorativa vintergrenar är blåbärsbusken dessutom vacker att se på hela året om.