Hälsoguiden
8 tips för bättre sömn

8 tips för bättre sömn

Ungefär en tredjedel av våra liv spenderar vi sovandes. Även om sömnens roll inte är helt klarlagd vet vi att sömnbrist eller dålig sömnkvalitet, negativt påverkar många olika processer i kroppen inklusive immunfunktion, reproduktion, hormonbalans, humörreglering, minne och aptit. Men det finns enkla knep för att sova bättre.

Läs mer

8 tips för bättre sömn

Ungefär en tredjedel av våra liv spenderar vi sovandes. Även om sömnens roll inte är helt klarlagd vet vi att sömnbrist eller dålig sömnkvalitet, negativt påverkar många olika processer i kroppen inklusive immunfunktion, reproduktion, hormonbalans, humörreglering, minne och aptit. Men det finns enkla knep för att sova bättre.


Sömn är en viktig återställande process som din kropp kontrollerar och reglerar automatiskt. Din naturliga sömncykel styrs av sömntrycket/sömnbehovet och vår inre klocka, den så kallade cirkadiska rytmen (även kallad dygnsrymt). Sömntrycket/sömnbehovet ökar ju längre du håller dig vaken - det är som lägst när du vaknar och högst när det är dags att sova. 


För de flesta av oss sker detta på morgonen och kvällarna, men för skiftarbetare sammanfaller det med när de sover. Din cirkadiska rytm styrs däremot av ljusexponering och därför är det viktigt att exponera sig för dagsljus och undvika blått ljus på kvällarna.

Ta del av våra 8 tips för bättre sömn:

1.    Sov i mörker

Att sova i mörker är ett av de enklaste och mest effektiva sätten att reglera din sömnkvalitet.  Se till att ditt sovrum är så mörkt att du inte kan se din hand framför ditt ansikte när du ska sova. Hormonerna som reglerar vakenhet och sömn styrs till stor del av närvaron eller frånvaron av ljus. Även om du täcker för ögonen har din hud ett nätverk av fotoreceptorer som känner av ljusexponeringen.

2.    Begränsa skärmtiden på kvällen

Undvik skärmar med blått ljus på kvällen. Det är lätt att fastna om du tar med mobilen eller surfplattan i sängen. Skärmarna ger ifrån sig blåljus som stör produktionen av melatonin, ett kroppseget hormon, som produceras av hjärnan och har en sövande effekt. Dessutom engageras vi emotionellt av exempelvis sociala medier vilket inte främjar sömnen.

3.   Kom ut i dagsljuset

Tidig solexponering på morgonen gör att sömnhormonet melatonin undertrycks och i stället höjs dina kortisolnivåer vilket ger dig en naturlig boost av energi och du känner dig alert.

4.    Få in motion och träning under dagen

Regelbunden träning minskar tiden det tar dig att somna vid läggdags och förbättrar din sömnkvalitet (1). Men om du tränar sent på kvällen (och utsätter dig för blå LED-lampor på gymmet) kommer fördelarna inte att uppväga de negativa effekterna av exponering för nattljus. Därför är det alltid bäst att träna under dagtid, gärna utomhus då du kan njuta av fördelarna med naturlig ljus exponering.

5.    Sov svalt

Kroppstemperaturen sänks naturligt på kvällen innan det är dags att sova. Att sänka temperaturen i sovrummet kan hjälpa till med temperaturregleringen och signalera din kropp att det är dags att lägga sig. Reglera temperaturen genom att öppna fönstret en liten stund innan läggdags så att rummet blir lagom svalt.

6.    Hitta en avslappnande aktivitet

Vad får dig att slappna av innan läggdags? Kanske läsa en bok, ta ett bad, gå på en promenad, yoga, meditera eller lyssna till lugn musik? När du hittar något som fungerar för dig – försök göra det till en vana.

7.    Begränsa din koffeinkonsumtion

Koffein ökar tiden det tar dig att somna och försämrar din sömnkvalitet oavsett när du konsumerar det. Även om effekterna av koffein gradvis avtar under dagen och alla människor är olika känsliga för koffein, visar forskning att även om du tar en kopp kaffe först på morgonen så påverkas ditt sömnmönster negativt. Om det känns omöjligt att helt ge upp koffein, överväg att minska din konsumtion eller undvika det helt efter 14:00 för att minimera påverkan på din sömn.

8.    Rogivande kosttillskott eller kvällste

Vissa näringsämnen eller växtextrakt och örter kan ha en rogivande effekt vilket i sin tur har en positiv inverkan på sömnen. Några av dessa ämnen är t.ex. ashwagandha, B-vitaminer, saffran, kamomill, citronmeliss eller magnesium. Visste du att magnesium har en avslappnande effekt på både kropp och sinne och kan därmed bidra till bättre sömn.