Korngräs och vetegräs är speciellt rikt på järn, zink och kalium. De innehåller också alla B-vitaminer inklusive B12 vilket gör det utmärkt glutenfritt komplement för vegeterianer/veganer. Korngräs och vetegräs innehåller dessutom alla essentiella aminosyror och därmed perfekt för dig som tränar eller motionerar.
Vetegräsmousse
Du behöver:
- 1,5 dl växtbaserad grekisk yoghurt
- 0,5 dl fryst mango
- 1 tsk flytande honung
- 0,5 lime
- 2 tsk Vetegräs
- 0,5 krm vaniljpulver
Så här gör du:
1. Mixa kokosyoghurt och mango.
2. Pressa limen över blandningen och rör ner tillsammans med övriga ingredienser.
3. Toppa gärna med färska bär.
Bönguacamole med vetegräs
Du behöver:
- 300 g bondbönor (uttagna ur skidan)
- 1 grön chili
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk finhackad mynta (fryst eller färsk)
- 0,5 citron (saften)
- 2 tsk Vetegräs
- 2 msk växtbaserad grekisk yoghurt
- Salt och peppar
Så här gör du:
1. Kärna ur och finhacka chilin. Mixa bönorna med stavmixer.
2. Pressa vitlöken och tillsätt denna och chilin till bönmixen.
3. Rör ned övriga ingredienser, smaka av med salt och peppar.
Vetegräs- och myntadrink
Du behöver:
- 1 lime
- 10 myntablad
- 400 ml kombucha (gärna citron/ingefära)
- 1 tsk Vetegräs
- 2 tsk råsocker
- Krossad is
Så här gör du:
1. Skär limen i klyftor, pressa ner saften i glasen och lägg även i klyftorna.
2. Mortla myntablad, socker och vetegräs lätt och tillsätt blandningen i glasen.
3. Häll i krossad is och därefter kombucha.
4. Garnera med ett par myntablad och servera direkt.
Potatis- och korngrässoppa
Du behöver:
- 500 g mjölig potatis
- 1 medelstor purjolök
- 2 vitlöksklyftor
- 6 dl grönsaksbuljong
- 1,5 dl frysta ärter
- 250 ml havrebaserad matlagningsgrädde
- 3 msk Korngräs
- Salt och peppar
- Rapsolja
Så här gör du:
1. Skala potatisen och ansa purjolöken. Skär båda i bitar.
2. Stek purjolöken i rapsoljan tills den mjuknat, i en stor kastrull.
3. Tillsätt potatis, ärter, vitlök och grönsaksbuljong.
4. Låt koka på medelhög värme i ca 15 minuter, tills potatisen är lagom mjuk.
5. Mixa soppan med en stavmixer och tillsätt därefter grädden och vispa ned grönkålspulver.
6. Smaka av med salt och peppar.
7. Servera gärna med surdegsbröd och toppa med fetaost och rostade pumpakärnor.
Korngräsbollar
- 300 g naturella cashewnötter
- 250 g dadlar, urkärnade
- 1 dl kokosflingor
- 1,5 msk färsk, riven ingefära
- 2 lime (skal och saft)
- 2 tsk honung
- 2 tsk Korngräs (+ extra till garnering)
- 1 krm flingsalt
Så här gör du:
1. Mixa cashewnötter i en matberedare.
2. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en smet som går att forma till bollar.
3. Avsluta med att rulla bollarna i korngräs.
4. Förvaras i kyl eller frys.
Islatte med matcha och korngräs
Du behöver:
- 1 tsk matchapulver
- 1 tsk korngräs
- 0,5 tsk honung
- 0,5 dl kallt vatten
- 2 dl havredryck (skumbar)
- Isbitar
Så här gör du:
1. Mixa matchapulver, korngräs, honung och vatten med en stavmixer eller matchavisp.
2. Häll upp blandningen i ett glas och tillsätt skummad havremjölk och isbitar.
Smoothie bowl med korngräs
Du behöver:
- 0,5 avokado
- 0,5 banan
- 1 dl fryst mango
- 1 näve babyspenat
- 1 dl havregurt
- 2 cm ingefära
- 2 tsk Korngräs
- 1 krm vaniljspulver
Så här gör du:
1. Mixa samtliga ingredienser och häll upp i en skål.
2. Toppa med t.ex. granola och färska bär.