Du känner säker till att om du äter bra, motionerar ofta och inte röker stärker det din hjärt- och kärlhälsa. Och små livsstilsförändringar i vardagen kan göra stor skillnad – att byta till ett sundare pålägg, skippa hissen, skratta oftare och avbryt stillasittandet. Hälsosamma vanor hjälper till att hålla nere kolesterolhalter i blodet liksom minimera risken att bli överviktig vilket annars är varningsklockor för att råka ut för olika typer av hjärt-kärlsjukdomar.
Lifes produktutvecklare
Lifes produktutvecklare Jan Wiberg brinner för sitt jobb och trivs bäst när han får klura ut ett nytt kosttillskott som hjälper kunderna att må bättre. Själv missar han aldrig att ta sina vitaminer, mineraler och sporer, men ser också till att äta enligt regnbågens färger.
Smörj cellerna
Genom en balanserad kost kan vi tillgodogöra oss flera ämnen som är särskilt viktiga för att hjärta och kärl ska bibehålla sin normala funktion. Jan Wiberg är kvalitetsansvarig för produktutveckling på Life och håller omega-3 fettsyror som något av det viktigaste att känna till när det kommer till hjärta-kärl.
– Omega-3 fettsyrorna gör att cellmembranen bibehåller sin elasticitet vilket är bra för bland annat blodcirkulationen. Hjärtat får det helt enkelt lättare att pumpa runt blodet i ett elastiskt omlopp. Motsatsen är lika tydlig – får man i sig för lite Omega-3 så kan cellerna bli stela vilket alltså inte gynnar deras funktion, säger Jan.
Ladda batteriet
Q10 är ett annat ämne som måste nämnas i samband med att vi talar om hjärthälsa, menar Jan. Det finns i alla celler i kroppen och största koncentrationen finns i just hjärtat. Q10 är ett vitaminliknande ämne som kallas coenzym vilket behövs för att andra enzymer ska fungera och bidra med energi. Jan liknar det vid ett bilbatteri.
– Det behövs för att starta igång bilen. Men är batteriet dåligt laddat så startar inte bilen, energiproduktionen går inte igång, förklarar Jan.
Kroppen producerar själv Q10 i levern men kroppens förmåga att producera ämnet minskar med åren – redan i 30-årsåldern – och om man får låga nivåer av Q10 kan man alltså lätt känna sig orkeslös och energilös. Batteriet kan vara dåligt laddat.
– Det är ett ämne som vi har med oss från det att vi utvecklas i mammas mage och behöver hela livet – ett basalt behov – men då produktionen minskar med åren brukar jag rekommendera att man att man fyller på med Q10, tipsar Jan.
Ät mer av:
- Frukt och grönt
- Fullkorn
- Fisk och skaldjur
- Vegetabiliska oljor
Minska på:
- Kött- och charkprodukter
- Smörbaserade matfetter
- Salt och socker
- Alkohol och rökning
- Stress
Källa: Hjärt- och lungfonden, Livsmedelsverket