Hälsoguiden
Meditation

Meditation

Nyfiken på meditation? Med lite övning kan 11 minuter om dagen göra skillnad för både tålamod och välmående. Så dra ner på alla semestermåsten och gör en inre resa i sommar.

Läs mer

Ewa Wigenheim är livscoach, föreläsare och meditationsexpert. Hennes främsta råd är att börja meditera innan semestern drar igång.


– Det är viktigt att komma ihåg anledningen till varför vi har semester, och varför vi har helger: tanken är att vi ska vila och återhämta oss. I meditationen handlar det om att gå från en hjärnfrekvens till en annan. Den som vi oftast befinner oss i, i vardagen, är beta. När vi mediterar hamnar vi i alfa, då med sänkt takt som gynnar vår kreativitet och vårt lugn. På så vis kan vi uppleva sommaren som den är, säger hon.


Stressnivåerna påverkas

Det finns mycket att vinna om du ger meditationen tid och regelbundenhet. Enligt Ewa Wigenheim har vi i västvärlden inte traditionen att titta inåt, utan vi har ofta vårt fokus utåt. Men idag finns det forskning som visar på omfattande effekter av meditation, på hjärnan, där stressnivåer påverkas. Även minne och empati är områden som gynnas (se Meditationens effekter – vad är det bra för?).


– Du blir bättre på ta beslut och får ett fokus. Meditationen är en konst och rustar oss för utmaningar. Titta bara på idrottsvärlden – där har man sedan länge insett tankens och sinnets kraft när det gäller att vara bäst på en gren – det blir en förutsättning helt enkelt. Många idrottsmän har flera coacher som just fokuserar på det inre och mentala, säger Ewa Wigenheim. 

En utmaning för den stundande sommaren kan vara att hitta rätt balans. Efter en vår med många åtaganden kan meditationen bli en väg in i vila och återhämtning. Du får ett fokus där du kan göra smarta val, som att dra ner på alla sommarprojekt och istället göra det du verkligen vill. I dag finns en uppsjö av metoder när vi vill komma ned i varv och få ett efterlängtat lugn. Har du aldrig mediterat är guidade meditationer en bra början, där fokus ligger på andning och kropp.

 De finns både på cd, Spotify, Youtube och i appar (se tipsrutan på nästa sida). Och du behöver bara 11 minuter för att uppnå effekter i kroppen, i alla fall enligt kundalinyogatraditionen.


Alla kan meditera

Kom ihåg att du behöver hitta en form som fungerar för just dig – alla kan meditera! Har du svårt att ligga still kan gående meditation vara ett alternativ. Att börja sommaren med en meditationskurs kan vara ett utmärkt tillfälle att ta till sig metoden – för både en inre och yttre resa. Ett miljöombyte kan vara en extra spark i baken för en ny god vana.


"Jag blir helt enkelt gladare och trevligare"

En av dem som funnit lugnet är Cristina Salmerón. Men till en början visste hon inte vad meditationen skulle vara bra för.


– Jag gick på kundaliniyoga, och där ingick det meditation på slutet, med andningsövningar eller sång och mantran. På den tiden hade jag ganska svårt att sitta still, och jag fattade inte vitsen med det hela. Det var långt senare som jag förstod och kände storheten i det, berättar Cristina Salmerón.
Hon upplevde trots allt ett litet lugn efter yogan och meditationen, och fortsatte. Idag mediterar hon varje dag, på morgonen, i elva minuter. Hon har testat guidade meditationer, men oftast blir det en egen meditation där hon antingen upprepar ett mantra tyst eller fokuserar på en punkt mellan ögonbrynen – som kallas för ”tredje ögat” inom kundaliniyogan.

Regelbundenheten och disciplinen har gjort att hon idag inte kan tänka sig att vara utan meditationen. Och förbättringar i livet talar sitt tydliga språk.


– Jag har mer tålamod med barnen och i andra relationer – det är som att jag kan se förbi det som irriterar. Jag blir helt enkelt gladare och trevligare.
En annan vinst är att Cristina vågar på ett helt annat sätt.


– Jag blir driven att göra saker som jag verkligen vill, som att jag utbildade mig till akupunktör. Kommunikationen med mig själv är tydligare och starkare.


Meditationens effekter - var är det bra för?


Känsloreglering och styrning av uppmärksamhet

I en nyligen genomförd metaanalys av meditationsforskning vid John Hopkins University Evidence-Based Center kunde forskarna se att förmågan till känsloreglering förbättrades och även styrning av uppmärksamheten. Meditationsformer som undersöktes var bland annat vipassanameditation, zenmediation och andra mindfulnessbaserade meditationer.


Stress

Är du tålmodig och ger meditationen tid och regelbundenhet kommer resultaten. Forskning visar att psykisk stress kan reduceras och de kognitiva förmågorna förbättras (efter en månads meditation). Immediate and long-term effects of meditation on acute stress reactivity, cognitive functions, and intelligence (2012).


Inlärning & minne

Forskare konstaterar att meditation leder till en ökning av den grå substansen i hjärnan i områden som involverar inlärning, minne, känsloreglering och andra viktiga funktioner. Tekniken som undersöktes var MBSR (Mindfulness-Based Stress Reduction). Mindfulness practice leads to increases in regional brain gray matter density (2011).


Ökad empati och bromsning av åldrandet

I en äldre studie från 2005 såg forskarna att mindfulnessmeditation kan stärka hjärnans nervbanor – som har att göra med empati – i dessa områden förhindrades även åldrande. Meditation experience is associated with increased cortical thickness (2005).


Tips!

  • Meditera gärna på samma tid varje dag.
  • Ha en särskild plats för din stund – i en skön fåtölj eller på yogamattan.
  • Inspireras av andra – varför inte starta en meditationsgrupp på Facebook och dra med vännerna? Dra nytta av varandras erfarenheter!