06:45 Uppstigning!
För elitidrottare blir det tidiga mornar. Något som passar morgonpigga Stina Nilsson. – Morgonen är min favoritstund! Jag trivs med att starta dagen tidigt och gärna sitta med ett korsord på frukosten och bara ta det lugnt. Då får jag en bra start på dagen, säger Stina. Men även landslagsstjärnor har dagar då de inte vill gå ur sängen, erkänner Calle Halfvarsson. – Det är sällan, men då ringer jag Mattias (Nilsson, tränare, reds. anm.) och frågar om det är okej att ligga kvar, och då får man oftast ett nej, säger Calle och skrattar. – Men ibland är det läge att lyssna när kroppen säger ”nu behöver du vila, inte träna”. Det gäller att hitta en balans.
7:28 Ladda med frukost
Hela landslagsstaben – inklusive tränare, fysioterapeuter, vallare, kock, pressansvarig och läkare – kring längdlandslagets A-lag och Team Bauhaus bor tillsammans på Bruksvallslidens hotell. Det blir lätt kö vid måltiderna. Våra tre största skidstjärnor är inte bara först i spåret utan även först i frukostkön.
– Jag är tråkig av mig och äter alltid samma frukost, avslöjar Charlotte Kalla.
Gröt, smörgås och ett kokt ägg – ägg är ett måste – sen börjar dagen för landslagets givna drottning. Ett silver på 10 km fritt under OS i Pyeongchang gjorde Charlotte till den svenska kvinna som har flest OS-medaljer genom tiderna. Tillsammans med Stina Nilsson, som höll för pressen och knep guldet i paradgrenen sprint, bildade hon även dreamteamet som tog silver i sprintstafetten.
8:03 Skidhämtning
I den 70 kvadrat stora vallatrailern, som följer laget världen över, jobbar tio man för att hålla åkarnas skidor i toppskick. Varje åkare har 40 par, men just nu testas nytt material och 900 skidpar trängs i trailern.
– Inför tävling väljer vi tio skidpar som vi testar. På tävlingsdagen får åkarna välja mellan de två bästa paren, de måste lita på oss till hundra procent, säger Erik Yngvesson.
Mats Eklund har vallat Charlotte Kallas skidor sedan VM i Sapporo 2007.
– Hon vet exakt vad hon vill ha. Det går inte valla till sig en seger, men det går att valla bort en seger. Som i tremilen i OS i Pyeongchang, som fortfarande grämer Mats. – Hon hade varit på pallen med bättre skidor, suckar han.
8:17 Plåtning i spåret
Dagen inleds med actionplåtning. Perfektionisten Kalla är först på plats, tyst och fokuserad. Vi väntar på övriga åkare tillsammans med skidlandslagets pressansvariga Katarina Medveczky, då en förtvivlad Stina ringer. Tävlingsdräkten har gått sönder!
– Det får lösas med tejp, avgör Katarina snabbt. Åkarna har nämligen bara exakt 15 minuter för pressplåtningen, sen börjar träningen.
Stinas dräkt tejpas men av Calle syns fortfarande inte röken. Katarina ringer och påminner om stavar för både skate och klassisk åkning, när han avspänt kommer knallandes, obekymrad om tiden. Fotografen ligger redan raklång i snön bredvid spåret, redo för plåtning.
8:25 Ut i spåret
Det har tagit uppåt två veckor för spårvärdarna i Bruksvallarna att preparera premiärspåret. Jobbet försvårades av den tidigare helgens värmerekord, men med hjälp av förra årets sparade snö har de lyckats skapa en tvåkilometersrunda. Åkarna, som lätt kommer upp i 30 km i timmen när de skejtar, swishar förbi oss gång på gång och fotografen hojtar stressat åt dem att ”inte åka så fort”. Proffset Charlotte ber hela tiden om feedback. Får vi ha glasögon på? Hur ska vi åka? I vilken ordning?
8:30 Skateträning
Snart är alla A-lagets 14 åkare ute i spåret. Det blir många varv i blåsten. Stina Nilsson swishar förbi igen – denna gång utan stavar.
– Det är bra att i första passen utmana sig själv med balansen, förklarar hon. Målet är att komma till VM med bra form och känsla!
För Calle blir det 2,5 timmes åkning, det vill säga 38 km i ett ”väldigt lugnt tempo”, småpratandes sida vid sida med tränaren Mattias. Kalla drar iväg själv med en bra spellista eller podcast som sällskap i lurarna. Som inför sprinten i OS, då Charlotte och Stina körde den gemensamma spel-listan ”Stinis & CKs smashing hits” för att komma i finalstämning – något som gav utdelning i form av ett guld.
11:05 Dusch
En efter en droppar åkarna in efter träningen – de flesta av dem lyckligt leende efter att ha fått ägna sig åt det de älskar allra mest: Längdskidåkning. Ute yr snön, men nu väntar en varm dusch och vila.
12:00 Lunchdags!
Det är ett hungrigt gäng som köar för att lassa på fisk eller kött – eller bådadera. Är det nån som har koll på vad åkarna äter – och vill äta – så är det kocken Pelle Lindius som i över 10 år lagat mat åt skid-
eliten. Stina vill ha spagetti carbonara före varje tävling, Calle älskar pannkakor och Charlotte väljer ofta vegetariskt.
– Det är viktigt att åkarna får i sig rätt mängd protein, kolhydrater och grönsaker till varje måltid, fem gånger om dagen, berättar han.
– Kosten påverkar jättemycket. Du måste känna dig energiladdad för att kunna prestera på topp. Jag har utvecklat kosten under åren och pratar hela tiden med åkarna för att höra hur maten kändes att tävla på, förklarar Pelle.
Under säsongens uppbyggnadsfas tränar åkarna hårdare och äter mer.
– Men inför mästerskapen deffar de ner sig, då använder vi mindre fett och grädde i maten, säger kock-Pelle.
12:32 Kort vila
Nu väntar den livsviktiga återhämtningen.
– Tränar man hårt behöver man vilan mellan passen. Jag tar en tupplur och slumrar in. Man är som en gamling som tar sig en lur, säger Calle och skrattar.
Under skidlägren, då åkarna slipper vardagsbestyr som matlagning och disk, kan de fokusera fullt ut på träningen.
– Det bästa med att få komma hit är att verkligen lägga allt fokus på att komma så bra förberedd som möjligt till säsongen, förklarar Charlotte och förtydligar:
– Varje pass har sitt syfte och även vad jag väljer att göra runt omkring betyder mycket. Jag måste säkerställa att jag får bra återhämtning.
13:00 Pressintervjuer
Idag blir vilan dock kort eftersom det är pressdag. De hetaste åkarna har en rad inplanerade intervjuer både via telefon och live. Att hantera media är ”ett jobb som ska göras” enligt Kalla. Det är många som pockar på hennes dyrbara tid.
– Det tuffaste är att se till sina egna behov och sätta gränser. Det är inte träningen i sig som belastar utan saker runt om kring som stressar. Man måste inse att man inte kan göra alla nöjda, säger Charlotte.
15:00 Fikadags!
Det gäller att fylla på med energi innan eftermiddagens träningspass. Men det är inte bullar på bordet, utan snarare ännu en frukostbuffét.
15:30 Styrkepass
Åkarna kör två styrkepass i veckan, men det är inget glamouröst gym stjärnorna tränar på utan de ligger hopklämda på golvet i hotellets gillestuga. 10 x 3 ”dragonfly” är ordern, föjt av 150 sidositups. Pust och stånk, skratt och en och annan svordom hörs.
– Vi vill inte lägga på dem muskler utan få den muskulatur de har att hålla i skidpositioner, få upp dynamisk kraftutveckling på staktaget och öva snabbhet och explosivitet, förklarar tränaren Mattias Nilsson. Bålen är i fokus. Calle gillar att pressa kroppen och lyfta tungt – men föredrar utomhusträning.
18:06 Middag
På kvällen bjuds det på rostbiff och potatisgratäng och syrade sallader som hjälper matsmältningen. Som belöning efter dagen har Pelle bakat äppelpaj med vaniljsås. Åkarna lassar upp stora portioner på tallrikarna.
– Jag räknar inte kolhydrater, jag äter bara på tills jag är mätt. Man måste hitta en egen balans, säger Calle, som gillar goda pastarätter, men utan omsvep erkänner att en god pizza inte heller är fel.
En viktig aspekt av maten är att få åkarna att känna sig trygga för att kunna prestera på topp. Under senaste OS hade kock-Pelle 16 pallar med allt från en komplett köksutrustning till kryddor för att skapa en välbekant matmiljö för åkarna.
17:17 Energipåfyllning
Efter passet skickas herrarna återigen ut i skidspåret ett par timmar. Vid varje pass fyller de på sina vätskebälten med energidryck från Life.
– Det är en lätt väg att få i sig näring, i stället för en portion mat. All den här maten man ska få i sig är man nog less på ändå, men det är ett måste att få i sig näring när man tränar på den här nivån, suckar Calle.
18:55 Möte med sponsor
Calle har möte med en sponsor om nya handskar – den enda utrustning han inte har ett sponsoravtal om hittills.
– … och nu börjar säsongen närma sig, säger Calle och tar med sig ett gäng att testa på träning.
Varje detalj i utrustningen måste kännas rätt, för varje detalj gör skillnad när det gäller.
19:30 Tv-spel-tajm
I väntan på att rumskompisen Daniel Rickardsson ska komma till hotellet roar sig Calle med tv-spel.
20:30 Kvällsmöte
Det är dags för damernas genomgång av dagen. Hur har träningen gått? Vad kan göras annorlunda? Hur ser schemat ut? Kalla vill ha teknikträning och flera morgonpigga åkare vill ha en tidigare frukost. Herrarna är nöjda:
– Vi var positivt överraskade över snöförhållandena. Och då är vi ändå de mest kräsna tränarna i hela skidvärlden, säger Mattias.
21:00 Kvällsfika
Att inte äta för sent på kvällen gäller uppenbarligen inte landslagåkare. Detta är ett av de viktigaste målen, eftersom det är på kvällsmålets näring de kör sitt första träningspass dagen efter. Kock-Pelle kommer personligen ut till borden och serverar kokta ägg och småpratar med åkarna. Alla är nöjda med dagen.
22:00 Läggdags
Inom en timme släcks lamporna.
– Jag lägger mig alltid 22:22. Jag brukar läsa lite och sen släcka och titta på klockan – då är den alltid exakt 22:22, säger Stina.
Sömnen är avgörande för hälsan, och att ta hand om sin kropp är en elitidrottares jobb. Charlotte sover alltid nio timmar.
– I morgon blir det frukost klockan sju! hälsar damtränaren Magnus.
Precis som damerna ville ha det.
TEXT: SOFIA ZETTERMAN FOTO: MAGNUS GLANS