Hälsoguiden
Problem med prostatan

Problem med prostatan

Varannan man över 60 år har prostataförstoring. Det är för det mesta ofarligt, men även en godartad prostataförstoring kan leda till stora urinbesvär. Här berättar Jan-Erik Damber, professor och överläkare i urologi, det viktigaste du behöver veta om prostatan.

Läs mer

4 av 5 män drabbas

Prostatakörteln börjar växa på män i 30-årsåldern. Med stigande ålder får nästan alla män förstorad prostata. När prostatakörteln förstoras trycks urinröret ihop och urinen får svårare att passera. Det behövs då ett ökat tryck för att det ska öppnas och urinen kunna passera, det innebär att det kan bli besvärligare att kissa. Prostataförstoring som inte beror på allvarlig sjukdom kallas godartad prostataförstoring, eller benign prostatahyperplasi, BPH. Prostataförstoring är mycket vanligt bland män och innebär att prostatakörteln växt i omfång.
– Drygt hälften av alla män i 60-årsåldern har en förstorad prostatakörtel och för män över 80 är siffran fyra av fem. Men mindre än hälften av de drabbade får besvär med exempelvis nattliga urinträngningar, säger Jan-Erik Damber, professor och överläkare i urologi på Sahlgrenska universitetet i Göteborg.


Symptom på förstorad prostata

Läkare delar upp de besvär förstorad prostata kan ge i två kategorier; irritativa besvär och obstruktiva besvär. – Irritativa besvär är de symptom som patienter oftast söker hjälp för; som urinträngningar, att kissa ofta under dagen och flera gånger även på natten. Att känna sig kissnödig ofta och få extremt bråttom till toaletten, samt ibland råka ut för att urin hinner läcka ut innan man hinner fram till toaletten, förklarar Jan-Erik Damber. Besvären kan leda till att man begränsas i vardagen, eftersom man alltid måste försäkra sig om att det finns en toalett i närheten.
– Obstruktiva besvär är när urinen har svårt att komma ut och rinner väldigt långsamt när man kissar, man kanske ”kissar på skorna” eftersom strålen förlorar kraft och man kanske inte tömmer blåsan ordentligt. Urinen måste krystas fram och det kan bli flera avbrott när man kissar. Det kan också bli efterdropp när man har kissat klart eftersom det finns resturin kvar i blåsan, säger Jan-Erik Damber. De obstruktiva besvären kan i sällsynta fall leda till stopp – då ska man söka akut hjälp och få en kateter insatt.


Hjälp vid problem med prostatan

Om du känner av symptomen som beskrivs ovan ska du först gå till din husläkare, som sedan vid behov remitterar dig vidare till en urolog.
– Vid kontrollen mäter man prostatastorleken, samt undersöker hur patienten kissar och hur väl blåsan töms. Man kan även göra en undersökning som mäter trycket i blåsan under vattenkastning, berättar Jan-Erik. Man testar också för prostatacancer – den vanligaste cancersjukdomen hos män och den vanligaste cancerrelaterade dödsorsaken hos män.

– Men inte alla män som har förstorad prostata får problem. Och det föreligger inte någon ökad risk för cancer bara för att man har en prostataförstoring. Förstorad prostata är inget debutsymptom på prostatacancer, säger Jan-Erik.


Varför får man förstorad prostata?

Orsaken till prostataförstoring är inte klarlagd, men forskarna tror att koppling finns till de hormonförändringar som högre ålder medför. Det föreligger även en viss ärftlighet. Även om prostataförstoring är vanligt kan det också finnas andra anledningar till besvären, som överaktiv blåsa, urinrörsförträngning, urinvägsinfektion och neurologiska sjukdomar.
– Andra orsaker som kan försämra vattenkastningsfunktionen är välfärdssjukdomar som övervikt, högt blodtryck och diabetes.

En del av vattenkastningsbesvären beror också på dåliga vanor – man kissarofta och många gånger i förebyggande syfte. Det signalerar till urinblåsan att du är nödig fast den inte är full, och är vanligt hos både män och kvinnor, förklarar Jan-Erik.


Så behandlas problem med prostatan

Besvär med urinvägarna på grund av en förstorad prostatakörtel kan vara oförändrade under lång tid – men de kan också både förbättras och försämras. Den goda nyheten är att besvären i många fall kan minska även om inte körteln gör det. Om du har blod i urinen, svårt att kissa, läcker urin eller behöver kissa ofta ska du kontakta en vårdcentral, gäller det akuta besvär eller om du får totalstopp av urinflödet (så kallad urinstämma) ska du söka vård snarast. Om du har lättare besvär och en läkare har konstaterat att ingen allvarlig sjukdom föreligger, finns det mycket du kan göra själv för att påverka dina besvär. Växtbaserat läkemedel med extrakt av sågpalmettofrukt kan användas vid lättare urineringsbesvär orsakade av godartad prostataförstoring, till exempel nattliga urinträngningar.


TEXT: SOFIA ZETTERMAN