Hälsoguiden
Leva länge - prioritera familj och vänner

Leva länge - prioritera familj och vänner

Att leva ett långt liv handlar inte bara om att träna och äta rätt, utan lika mycket om våra sociala relationer. Forskning visar att vi kan öka vår livslängd med upp till 50 procent – genom att umgås med våra vänner.

Läs mer

Att övervikt är ett växande folkhälsoproblem har knappast gått någon förbi. Omkring 2,8 miljoner människor världen över dör varje år som ett resultat av övervikt, enligt Världshälsoorganisationen. Vad som inte är lika känt är att ensamhet kan hota vår livslängd i princip lika mycket.
Vid Brigham Young University i USA har forskare kommit fram till att den sociala interaktionen spelar en betydande roll i hur länge vi får leva. Brist på social kontakt kan enligt forskningen jämställas med den hälsorisk det innebär att röka 15 cigaretter per dag eller att vara alkoholist.


Prioritera sociala relationer

Att träffa sina vänner kan låta som ett av de enklaste sätten att förlänga livet men även här kan det finnas hinder. För många tar vardagsbestyr som jobb, barn, matlagning och träning över och vännerna kommer i andra hand. Men att prioritera bort sina sociala relationer kan ha större inverkan på vår hälsa än vad vi tror.
Lars-Erik Berg är professor i socialpsykologi vid Högskolan i Skövde. Han menar att vikten av att umgås med sina vänner är stor:


– Om vi inte gör det utplånar vi oss själva. Vi behöver vänner både för vårt välbefinnande och för att bygga vår identitet, säger han.


Lars-Erik Berg menar däremot att det inte finns något universellt standardmått för hur ofta vi bör umgås och att våra behov är högst personliga. Det är många som föredrar tid för sig själv framför social interaktion.
Forskarna bakom studien från Brigham Young University påvisar dock hälsorisker för dem som lever sitt liv ensamma även om det är självvalt. När någon är ansluten till en grupp och känner ansvar för andra människor, får nämligen känslan av mål och mening personen att ta färre risker och ta bättre hand om sig själv. Forskarna konstaterar att även om det medför bekvämligheter och fördelar med att leva själv är det inte ett recept för att leva länge.


Kommunicera digitalt och fysiskt

Spelar det då någon roll hur vi umgås? I dag är det lätt att kommunicera med vår omvärld genom digitala kanaler. Vi kan enkelt socialisera Facebook och Instagram utan att fysiskt behöva träffa någon eller avsätta en längre tid. Räcker det? Delvis. Forskarna vid Brigham Young University menar att kommunikation online kan dämpa de hälsorisker som ensamhet ger men att det föreligger risk att kontakterna blir ytliga. Relationerna kan sakna det känslomässiga djup vi behöver för att må bra.
Lars-Erik Berg håller med:


– Oavsett om du har hundratals vänner på Facebook, så är de troligen inte nära. Vi behöver förvisso hela spektrat av ytligt bekanta och nära vänner, men det vi främst behöver i en vän är trygghet. En ytlig bekant ger dig ingen trygghet alls.


Trygghet och tillit

Trygghet och tillit behövs för att vi ska kunna vara oss själva. Bekräftelsen vi får av vår familj och våra vänner hjälper oss att bygga vår identitet.


– Att ha vänner som ser dig gör dig kapabel att bättre utveckla din personlighet, eftersom identitet härleds från relationen till andra människor. Allra viktigast är att ha någon eller några nära vänner, som godkänner dig för den du är, säger Lars-Erik Berg.
Förutom ett förhoppningsvis direkt välbefinnade ger oss vännerna alltså både personlig utveckling och ett längre liv. De är tre starka skäl till att prioritera vännerna. Allt tyder på att det är en investering som lönar sig!


Ont om tid?

Tidsbrist är för många en orsak till att vännerna prioriteras bort. Här är tips på aktiviteter man kan göra ihop trots att kalendern är fullbokad:


Frukostdejta

Börja dagen tillsammans på ett café. Gå upp lite tidigare och låt en god morgon sätta ribban för resten av dagen.


Sällskap till arbete eller skola

Kanske har du någon vän som har samma pendlingssträcka som du? Se om ni kan synka varandra.


Utnyttja lunchen

Äta behöver alla göra. Ta reda på vilka som jobbar nära dig och spendera lunchen tillsammans.


Träna tillsammans

Slå två livsförlängande flugor i en smäll och träna ihop med en vän. Promenad så väl som svettigt pass.


Be om hjälp

Behöver du måla om? Städa, rensa eller källsortera? Låt en kompis hjälpa dig och locka med en fika när arbetet är över.


Grund till goda vänskapsrelationer

Professor Lars-Erik Berg listar tre huvudingredienser som måste finnas för att vi ska kunna bygga en trygg och nära vänskapsrelation.


1. Bekräftelse
Att bli positivt bekräftad för den du är. Helt enkelt en vän som ger dig en stor OK-stämpel för allt du står för. Någon du inte känner behov att förfina eller modifiera sanningen inför.


2. Motstånd
Du ska bli OK-stämplad men du ska inte ha en vän som applåderar allt du gör utan eftertanke. Din vän måste vara självständig och stå upp för sina egna åsikter och värderingar.


3. Känslomässig öppenhet
Vi måste inte kramas i tid och otid med våra vänner. Våra känslor kan lika gärna vara ”tysta”, men de måste finnas där. En vän är någon du helt enkelt gillar och som du vet gillar dig tillbaka.


TEXT JENNA ANDERSSON