Så lugnar du en orolig mage
Nästan var fjärde svensk har återkommande problem med magen, såsom uppsvälldhet, gaser och magknip. Utöver det obehag det ger, kan det också bli ett socialt hinder. Hur uppstår dessa problem – och hur blir man av med dem? Vi visar vägen till hur du lugnar en orolig mage.
IBS – ett samlingsnamn för flera magproblem
Irritable Bowel Syndrome, IBS, är sjukdom som drabbar mellan 15-20 procent av befolkningen. Det gör att IBS räknas som en av våra absolut vanligaste folksjukdomar. IBS är en ”funktionell mag- och tarmstörning”; en störning som är konstaterad men odefinierad. Det är alltså inte möjligt att ta ett enkelt prov eller mäta om du har IBS, utan det är i stället symtomen på sjukdomen som används för att ställa diagnosen.
Om man upplever stora problem med magen, tar läkaren först prover för att utesluta glutenintolerans, ulcerös kolit och andra allvarliga tarmsjukdomar. Hittas inget på dessa prover blir diagnosen ofta IBS.
Hjärnan kan påverka magen
Mentala faktorer som stress och brister i kommunikation mellan hjärna och tarm kan vara en del av orsaken till IBS, men det är långt ifrån så enkelt som att IBS är ett mentalt problem. För att kunna behandla IBS måste man därför titta på hela individen. Den utlösande faktorn hos en person behöver inte vara den samma som hos en annan.
Kognitiv beteendeterapi (KBT) används framgångsrikt för att behandla IBS, eftersom hög stressnivå under längre tid kan vara en anledning till sjukdomen. Det kan låta märkligt att negativa tankar och känslor kan leda till uppblåst mage men egentligen är det inte så konstigt. Hjärnan är nervsystemets centraldator och styr samordningen mellan det mesta som händer – eller ska hända – i kroppen.