Hälsoguiden
Leva med IBS

Leva med IBS

Är du ofta gasig och lider av svullen och öm mage? Många lider av mag-tarmsjukdomen IBS utan att veta om det – är även du drabbad?

Läs mer

Fakta om IBS:

15-20% av sveriges befolkning har magproblem som kan kopplas till IBS. Sjukdomen drabbar män och kvinnor i lika hög utsträckning men av de som söker vård är ungefär 90% kvinnor.


Stark koppling mellan tarmen och psykisk hälsa

Vårt psykiska välmående hänger ihop med tarmen och IBS. Magen är som vår “andra hjärna” och har stor påverkan på hur vi mår. Forskning har visat att magen och hjärnan kommunicerar via det autonoma nervsystemet. Samtidigt har man hittat serotonin-receptorer i tarmarna och visat att 95% av kroppens serotonin produceras i tarmen. Det innebär att exempelvis depressioner och nedstämdhet påverkas mycket av hur tarmen mår. IBS kan även ge trötthetssyndrom.


Typiska besvär vid IBS

  • Ont i magen/kramp
  • Uppblåsthet
  • Förstoppning
  • Diarré
  • Illamående
  • Bråttom till toaletten
  • Problem att tömma tarmen


Därför drabbas man av IBS


En stor del av våra mag-tarmproblem orsakas av vår livstil. Det är inte klarlagt varför man får IBS, men det finns vissa faktorer som bidrar till besvären. Magsjuka, antibiotika, förändringar i funktionen av tarmens egna muskler, mikroorganismer och nerver tillsammans med samspelet med nerver till och från hjärnan kan vara några faktorer
som kan trigga igång IBS. Likaså kan psykisk hälsa och arv även vara en av orsakerna.


Mat som ofta ger problem:

  • Lök och vitlök ger ofta problem och är mycket svåra att undvika om man äter ute eller köper färdiglagat.
  • Stabiliseringsmedlet carragenan som är en rödalg är känt för att orsaka magproblem och ger symptom hos vissa.
  • Produkter som innehåller laktos är ett vanligt irritationsämne.
  • Sockeralkoholer, eller sötningsmedel, orsakar ofta magproblem. T ex innehåller avokado ämnet sorbitol som vissa reagerar på.
  • Bröd innehåller sädesslag som i sin tur innehåller fibrer vilka ofta orsakar irritation. Vete och råg äter vi nästan varje dag men lider du av IBS är det bra att fundera över din konsumtion.


Lider du av IBS?


1. Jag har mindre aptit än vanligt


2. Min avföring är väldigt varierande, ibland förstoppning och ibland diarré


3. Jag kan plötsligt få kraftiga smärtor och ont i magen


4. Jag går på toaletten oftare eller mer sällan än normalt


5. Jag kan bli illamående


6. Det känns som jag inte är klar på toaletten (att tarmen inte är helt tömd)


7. Min mage känns full av gaser och jag känner mig uppblåst


8. Min mage styr väldigt mycket av min vardag


Har du svarat JA på hälften eller mer av frågorna, så kan du lida av IBS. Det är nämligen några av de vanligaste symtomen vid IBS.


Hjälp och råd för dig som lider av IBS och känslig tarm

Regelbundna toalettvanor - försök att skaffa dig regelbundna toalettvanor. Det är viktigt att ta den tid du behöver och att gå direkt när du känner behov.


Motion – motion gör att kroppen kan förbränna energi mer effektivt och att blodcirkulationen och tarmrörligheten förbättras. Bland IBS-patienter är stress, ytlig andning och spänd mage vanligt, vilket kan påverka tarmfunktionen. Fysisk aktivitet är ett bra sätt att minska spänningar, förbättra andningen och minska stresskänsligheten i kroppen.


Minska stressen – IBS och stress hänger ihop. Så försök att hitta sätt hur du kan minska stressen i vardagen.


Kostråd och Fodmap – hitta matvanor som fungerar för dig. Man vet att fet mat tenderar att ge mer besvär medan små och tätare måltider kan få dig att må bättre. Mat med mycket fibrer kan minska förstoppning. Fibrer från frukt kan minska besvären medan fibrer från sädesslag kan förvärra. Du bör undvika starkt kryddad eller stekt mat och minska kaffedrickande om det ger extra besvär.


Magbok – börja föra en ”magbok”, alltså en dagbok över hur din mage mår är ett sätt att både för dig själv men också inför ett läkarbesök ha koll på hur din mage har mått under en period. Du kan se tillbaka på vad du åt, hur svåra besvären blev, vad som blev bättre och när det kändes sämre.



Facebook-grupp och appar – att dela sina upplevelser och symtom med andra som också lider av liknande symtom och få råd och tips kan vara en god ide. Idag finns det
flera olika Facebook-grupper du kan ingå i samt även se på appar som man kan ladda ner för att underlätta och ta del av ny forskning m.m.


Kognitiv Beteendeterapi (KTB) och avslappning – fokuserar på att du ska må bättre och fungera bättre genom att förändra ett beteende och din egen uppfattning om såväl dig själv som din omgivning.

Rätt produkter kan underlätta IBS - hitta rätt produkter som fungerar för dig och som kan underlätta och mildra dina olika IBS symtom. Det kan vara flera olikaberoende på vilka symtom du har. Det finns både läkemedel, medicintekniska produkter och kosttillskott som kan mildra och hjälpa vid IBS. I denna broschyr tar vi endast upp naturliga produkter med dokumenterad effekt