Vad är klimakteriet?
Från dess att en kvinna nått klimakteriet tar det ungefär ett år innan mensen helt har upphört. Kroppen förändras och det finns några saker man behöver vara medveten om. I samband med klimakteriet minskar produktionen av östrogen. Cirka fem år efter sista mensen är östrogenhalten lika låg som innan kvinnan kom i puberteten.
- 47,5 år är genomsnittskvinnan i Sverige när hon kommer i klimakteriet. Rökare är i genomsnitt två år yngre.
- 7 av 10 får några slags besvär. De vanligaste är oregelbunden mens, värmevallningar, humörsvängningar, sömnsvårigheter och torra slemhinnor.
- Besvären börjar oftast något år före sista mensen och varar ett par tre år. För vissa går det över på ett halvår, för andra kan det pågå i 10 år.
Förändringarnas tid
Under klimakteriet upphör menstruationen och hormonerna åker bergochdalbana. Varje kvinna står inför förändringar under klimakteriet. Men även om det finns kvinnor (ca 15 %) som knappt märker någonting, är det oftast lite jobbigt för de flesta i klimakteriet. Man svettas, får svårt att sova, blir irriterad osv. Men klimakteriet är inte farligt.
Tiden efteråt, när besvären är över, är verkligen något att se fram emot: ingen mens, inga pms-besvär, inget behov av p-piller. Det är bara stor och härlig frihet som väntar och mycket jämnare humör. Det är många kvinnor som vittnar om att deras allra bästa tid i livet inföll efter 50. Många känner sig själv och vet vad de vill och är inte längre ett dugg generad över att be om det.
Omställningen är inte bara fysisk. Också själen måste vänja sig vid det nya läget. Barnafödandeperioden är över. Nu kommer nästa livsfas - där skillnaden mellan könen faktiskt är lite mindre än tidigare. Mannen har visserligen inget fysiskt klimakterium, hans testosteronnivå är för drygt 9 av 10 praktiskt taget konstant livet ut. Men många män berättar att de går igenom en livskris som motsvarar kvinnans - fast tvärtom. När hon blir kaxigare än någonsin blir han mer inkännande och lyhörd.
Man kan se det som att livet faktiskt ger oss en andra chans. En chans som människor för några år sedan sällan fick vara med om. De blev helt enkelt inte tillräckligt gamla. Idag lever svenska kvinnor i genomsnitt i mer än trettio år efter klimakteriet.
Mindre sexlust
Men det är klart, allt är inte rosenrött med att bli äldre. Lägre hormonhalter betyder ofta sänkt sexlust. Men kom ihåg: det är hjärnan som är vår mest erogena zon.
Sexologen Malena Ivarsson beskriver det så bra i boken Lust:
"Det viktigaste för lusten är kärlek, fantasi, rätt smekningar, uppvaktning och förförelse samt en attraktiv partner. Ilska, stress, blockering av fantasier, negativa tankar och känslor och en oattraktiv partner fungerar tvärtom som bromsar."
Det handlar alltså inte bara om kroppen, utan minst lika mycket om vår inställning till kroppen. "Genom en tillåtande och accepterande hållning till sin kropp och kroppens njutningar kan lusten födas fram igen. Eller för vissa, komma fram för första gången", säger Malena.
Torra slemhinnor kan behandlas
När östrogennivåerna blir lägre ökar risken för torra och sköra slemhinnor. 75% av alla kvinnor mellan 60 - 65 år har besvär med torra slemhinnor. Det för med sig besvär som klåda, sveda, irritation och smärta vid samlag. Till skillnad från andra klimakteriebesvär som värmevallningar och humörsvägningar går inte underlivsbesvären över utan måste behandlas. Den vanligaste metoden är lokal östrogenbehandling. Det hjälper också att ta tillskott med återfuktande fettsyror från havtorn. Om dina besvär är stora, t.ex. om du får ont när du har samlag, känner dig kissnödig hela tiden, eller får en bödning mer än ett år efter sista mensen kan det vara bra att uppsöka läkare.
Membrasin är ett kosttillskott som innehåller SBA 24, ett extrakt av hela havtornsbär med en naturligt balanserad sammansättning av fettsyror och vitaminer där vitamin A bidrar till att bibehålla slemhinnornas normala funktion.
ReMoist är ett kosttillskott med 100% naturlig havtornsolja från hela bäret utan tillsatser. Havtorn är rik på fuktgivande fettsyror som omega-7 samt vitamin E och A.
Life rekommenderar vid övergångsbesvär
På Life har vi flera produkter som rekommenderas till dig som är i klimakteriet.
Life Fytoöstrogen innehåller fermenterad soja och rekommenderas till kvinnor i övergångsåldern.
Femarelle är ett mycket väldokumenterat och naturligt kosttillskott framtaget för kvinnor i klimakteriet. Den finns i varianterna Rejuvenate framtagen för kvinnor ca 40+ på väg in i klimakteriet. Recharge för kvinnor ca 50+ som befinner sig i klimakteriet och Unstoppable framtaget för kvinnor ca 60+ efter klimakteriet.
Innehållet baseras på den patenterade beståndsdelen DT56, som utvinns genom fermentering av en specifik typ av sojaböna. Femarelle Recharge innehåller även vitamin B6 som bidrar till att reglera den hormonella aktiviteten, minska trötthet, stödja en normal funktion av nervsystemet samt bidra till en normal ämnesomsättning.Innehållet av linfrö kan hjälpa till att förbättra humöret. Effekten av Femarelle ses ofta inom 1-2 veckors användning.
Remifemin är ett växtbaserat läkemedel använt för lindring av klimakteriebesvär som värmevallningar och kraftiga svettningar. Innehåller extrakt av rotstock från läkesilverax.*
För sömnen
Melissa Dream innehåller citronmelissextrakt, vilket bidrar till att bibehålla en normal och vilsam sömn.
Natt från Better You innehåller GABA, L-teanin och ett utvalt örtextrakt. Med Vitamin B6 som bidrar till minskad utmattning och till normal psykologisk funktion.
Saframyl Positive Sleep är ett naturligt medel framtaget för en god natts sömn. En vegansk produkt som innehåller saffran och flera andra ämnen som kan bidra till en lugnare natt.
Styrketräna!
Magnus Nylander betonar även att det är viktigt att fortsätta träna både under och efter klimakteriet. Han upplever att många kvinnor styrketränar för dåligt när de blir äldre.
– Jag tycker att många kvinnor är alldeles för klena i sina överkroppar. Det är bra för både blodtryck, blodsocker och skelettet att fortsätta vara aktiv, säger Magnus Nylander.
Fyll på med kalcium
Vissa kvinnor har knappt märkbara besvär och klarar sig igenom klimakteriet utan problem medan de flesta upplever någon form av besvär. Även om man klarar övergångsbesvären bra är det viktigt att bibehålla normal benstomme och aldrig sluta fylla på med kalcium.
Östrogen är viktigt för kroppens förmåga att lagra kalk, därför behöver kvinnor få i sig kalcium, magnesium och D-vitamin som bidrar till att bibehålla normal benstomme. Det är även viktigt att fylla på kalciumdepån redan innan man når klimakteriet. En vanlig källa till kalcium är mjölkprodukter, men kalcium finns också i färska grönsaker, nypon, nötter och frön. Särskilt mycket finns i sesamfrön, gärna blötlagda, och i solrosfrön.
Tips!
- Akupunktur och avslappningsövningar kan lindra övergångsbesvär.
- Att motionera kan motverka värmevallningar.
- Hjälp kroppen genom att tillföra naturligt östrogen via livsmedel som sojaprodukter, kött, alfaalfagroddar och växter med gröna blad.
- Drick mindre kaffe, te och alkohol som kan bidra till värmevallningar.